Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κατά την εβδομάδα 5-10 Νοεμβρίου 2023 πέντε μαθητές και μαθήτριες και δύο καθηγήτριες τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης ταξίδεψαν στο Bergen op Zoom τής Ολλανδίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική μετακίνηση και μαθητική ανταλλαγή τού προγράμματος Erasmus+ "Young Europeans Speak Up Too", στο λύκειο Regionale Scholengemeenschap ‘t Rijks.

Πρόκειται για την πέμπτη μετακίνηση τού προγράμματος, στο οποίο το Σχολείο μας συμμετέχει μαζί με άλλα πέντε ευρωπαϊκά σχολεία: το Sandnes videregående skole, Sandnes, Nορβηγία, το Regionale Scholengemeenschap 't Rijks, Bergen op Zoom, Ολλανδία, το Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei, Catania, Ιταλία, το Fördegymnasium Flensburg, Flensburg, Γερμανία, και το Instituto de Educacion Secundaria Vega Del Prado, Valladolid, Ισπανία.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές Χριστίνα Αλούπη, Σοφία Βασιλείου, Δανάη Γρυλλάκη, Νικόλαος Ζεϊμπέογλου και Στέφανος Τσακώνης και οι συνοδοί καθηγήτριες κ. Ε. Δοδοπούλου και  Μ. Ανθή.
Την προετοιμασία των παιδιών και την καθοδήγησή τους στις παρουσιάσεις ανέλαβαν η κ. Κ. Πρεβενιού και η κ. Μ. Γιαννάκη, ενώ για την οργάνωση τής μετακίνησης υπεύθυνη ήταν η κ. Ε. Δοδοπούλου.

Θέμα τής συγκεκριμένης μετακίνησης ήταν η έκφραση των ιδεών των μαθητών και η διαμαρτυρία για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσω έργων τέχνης, που δημιούργησαν οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων.
Η ελληνική ομάδα παρουσίασε καλλιτεχνικά έργα μαθητών μας, που συνέλεξε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Κυριακή Πρεβενιού. Επίσης, παρουσιάστηκαν έργα τού ζωγράφου Στέλιου Φαϊτάκη, ως φόρος τιμής για τον πρόσφατο θάνατό του και, συγκεκριμένα, οι τοίχογραφίες του στις οποίες συνδύαζε τη βυζαντινή παράδοση τής αγιογραφίας με σύγχρονους προβληματισμούς.

Παιδιά από άλλες χώρες τραγούδησαν διαμαρτυρόμενα για την καταστροφή τής φύσης, έγραψαν ποιήματα που απήγγειλαν ως διαμαρτυρία για το έλλειμμα αγάπης στο σύγχρονο κόσμο, κατασκεύασαν εικαστικές συνθέσεις για τον έλεγχο τού ανθρώπου από τα ΜΜΕ, την ανισότητα των φύλων, τη βία και τον πόλεμο και πολλά άλλα.
Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων ξεκινώντας από το Άμστερνταμ, κάνοντας κρουαζιέρα στα κανάλια του και παρακολουθώντας αντίστοιχη ξενάγηση.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Rijksmuseum με τους ονομαστούς πίνακες τού Ρέμπραντ, τού Βερμέερ, τού Βαν Γκογκ και άλλων. Περπάτησαν επάνω στα αστεροειδή τείχη και στην πόλη τού Willemstad με το εξαιρετικό διαδραστικό μουσείο της. Πήγαν στο Δημαρχείο τού Tholen, όπου τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή η δήμαρχος. Δοκίμασαν τυριά στη φάρμα και βιοτεχνία παραγωγής γαλακτοκομικών De Zuidgeest. Έκαναν περίπατο στο Bergen op Zoom αναζητώντας τα αξιοθέατα και τα μυστικά του σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωταπαντήσεων, και συμμετείχαν σε debate στο Δημαρχείο τού Bergen op Zoom οργανωμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων τής πόλης. Παρακολούθησαν, ακόμη, πρωτότυπα εργαστήρια, όπως το black-out poetry workshop. Προπάντων, όμως, έμαθαν τι σημαίνει να γνωρίζεις ένα νέο τόπο, να φιλοξενείσαι από ανθρώπους με μια διαφορετική κουλτούρα, να χτίζεις φιλίες με παιδιά από άλλες χώρες και να μοιράζεσαι στιγμές χαράς που δεν θα ξεχαστούν ποτέ...

Η συμβολή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδεία των νέων, με τη συγχρηματοδότηση τού Erasmus+ δεν έγκειται μόνο στην εξάσκηση των Αγγλικών και στην απόκτηση γνώσεων.Αποσκοπεί, κυρίως, στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και τού πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων ενηλίκων τού αύριο, που καλούνται να στηρίξουν την Ευρώπη τού μέλλοντος επάνω σε θεμέλια αλληλεγγγύης και αλληλοσεβασμού.

Εν τέλει, θα θέλαμε να συγχαρούμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους και την επάξια εκπροσώπηση τού Σχολείου μας, αλλά και να ευχαριστήσουμε τις οικογένειες των Ολλανδών οικοδεσποτών για τη θερμή φιλοξενία που παρείχαν στους μαθητές μας, τη διεύθυνση και την ομάδα καθηγητών τού RSG ‘t Rijks για την άψογη διοργάνωση και τέλος την ΕΕ και το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού τού Erasmus+ στη χώρα μας.

Για τις φωτογραφίες από το ταξίδι των μαθητών πατήστε εδώ