Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ομάδα δεκαεννέα μαθητών και δύο συνοδών καθηγητών τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης επισκέφθηκαν το σχολείο Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei. στην πόλη Κατάνη τής Σικελίας, κατά την εβδομάδα 11-16 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+ "Time Banks".

Οι μαθητές Ε. Αϊδίνη, Σ. Βαρβατσούλη, Ο. Βλάχου, Δ. Γεωργακοπούλου, Μ. Γεωργαντάς, Α.Γιατράκου, Ε. Ιωαννίδη, Ι. Καλλιακμάνη, Μ. Κατσανδρή, Κ.Παππούς, Ειρ. Κοκολάκη, Μ.Κοντιζάς, Α. Μάμαλος, Μ. Μιχαλοπούλου, Α. Νιάρχος, Ε. Παπαηλιού, Ν. Σγούρδου, Σ. Κορρέ και Χ. Λαγού, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Μαρία Ελένη Γιαννάκη και Αθανάσιο Λυμπέρη, φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ιταλών μαθητών τού LSS G.Galilei, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει και εκείνοι τον Δεκέμβριο τού 2023.

Οι μαθητές παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους με θέμα τον εθελοντισμό και τις τράπεζες χρόνου ως μορφή εθελοντικής προσφοράς. Αρχικά μίλησαν για τον ορισμό και τα είδη τού εθελοντισμού, αναλύοντας στη συνέχεια τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος που συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις. Επίσης, παρουσίασαν τις εθελοντικές δράσεις τού Σχολείου μας, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξία που αποδίδουν στον εθελοντισμό τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές μας. Άλλωστε, τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιείται σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη τού εθελοντισμού στο Σχολείο μας και με τίτλο «Και θέλω και μπορώ», στο οποίο συμμετέχει μεγάλη ομάδα μαθητών και καθηγητών τού Α΄ Λυκείου.

Εκτός από τις παρουσιάσεις των εργασιών, οι μαθητές συμμετείχαν σε πλήθος μαθησιακών δραστηριοτήτων που οργάνωσε το LSS G. Galilei, όπως εργαστήρια, ομιλίες, αθλητικές δράσεις, διαγωνισμό φωτογραφίας και εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Κατάνη, την Αίτνα, την Ταορμίνα και τις Συρακούσες, όπου παρακολούθησαν αντίστοιχες ξεναγήσεις. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευθούν την ιταλική κουζίνα, να χαρούν τη ζεστή φιλοξενία των ιταλικών οικογενειών και να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο βήμα γνωριμίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, που αγκαλιάζει όλες τις διαφορετικές κουλτούρες και, ταυτόχρονα, ενισχύει τα κοινά σημεία και τις κοινές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες των λαών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την υλοποίηση τού προγράμματος "Time Banks" στην Κατάνη σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες ήταν η βιωματική επαφή με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά τής Ιταλίας, καθώς και τού Σικελικού Ελληνισμού, η ενεργός συμμετοχή στις δραστηριότητες, η φιλοξενία από ιταλικές οικογένειες και η γνωριμία με την ιταλική κουλτούρα και νοοτροπία και, τέλος, η συνειδητοποίηση τής αξίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κονδυλίων που διαθέτει για τη στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από αυτήν.

Οι μαθητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, βγήκαν από τη σχολική ρουτίνα για λίγο, όξυναν την κριτική τους σκέψη, εξάσκησαν τις ικανότητές τους στη χρήση τής Αγγλικής, στην παρουσίαση ενώπιον κοινού, στην εκπόνηση έρευνας και εργασιών, αλλά και στην επικοινωνία μέσω ψηφιακών εργαλείων, και  πλάτυναν τους ορίζοντες τής σκέψης τους, επιστρέφοντας στην Ελλάδα με θετικές αναμνήσεις και φιλίες που ελπίζουμε να διαρκέσουν και στο μέλλον.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψή μας εδώ.