Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Μια ενθουσιώδης ομάδα από 18 μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης έλαβε μέρος στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο ΟΗΕ MilanMUN 2024, που οργανώθηκε από το Civico Polo Scolastico Manzoni και το Πανεπιστήμιο Bocconi, στο Μιλάνο τής Ιταλίας, στις 21-24 Μαρτίου 2024. Το συνέδριο  υλοποιήθηκε στους χώρους τού διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Bocconi, με κεντρικό θέμα «H δεοντολογία και η διακυβέρνηση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη: επαναπροσδιορίζοντας την έννοια τής νοημοσύνης στον σύγχρονο κόσμο».

Oι μαθητές και μαθήτριες προετοιμάστηκαν μεθοδικά για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου Διεθνούς Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν επάξια. Ως διπλωμάτες (delegates) εκπροσώπησαν την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Με όχημα την αγγλική Γλώσσα, σαν τους πραγματικούς διπλωμάτες, χρησιμοποίησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες, αρχικά, για τον σχηματισμό συμμαχιών μεταξύ των κρατών και στη συνέχεια για την υποστήριξη τού ψηφίσματος τής Συμμαχίας τους (resolution) μέσα από τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση, με στόχο να πείσουν όλα τα κράτη τής επιτροπής τους να το ψηφίσουν.

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση τού Νικολάου Γιαννόπουλου, μαθητή τής Β΄ τάξεως, ο οποίος ορίστηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο μας και εκφώνησε λόγο κατά τη διάρκεια τής Τελετής Έναρξης ως πρέσβης τής Σουηδίας, αποσπώντας εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια και θερμό χειροκρότημα. Επίσης η μαθήτρια Μελίνα Χατζή ορίστηκε ως μία εκ των κυρίων ομιλητών στην επιτροπή της.

Ενδεικτικά θέματα και επιτροπές:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ - Εφαρμόζοντας ένα διεθνές πλαίσιο για την προάσπιση τού πυρηνικού αφοπλισμού στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο μας.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Το ζήτημα τής προστασίας τής παγκόσμιας πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Το ζήτημα τού ψηφιακού χάσματος και η ανάγκη προάσπισης τού δικαιώματος στη συμπερίληψη και στην απρόσκοπτη προσβασιμότητα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Το ζήτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι επιπτώσεις τους στην ψυχική και πνευματική υγεία τού ανθρώπου.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΜΑ - Το ζήτημα τής Μέσης Ανατολής, όπως εξελίχθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1973.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ - Το ζήτημα τής υφαλοκρηπίδας Λομονόσωφ.


Εμπειρία ζωής χαρακτήρισαν οι μαθητές μας τη συμμετοχή τους σε αυτό το συνέδριο, καθώς, εκτός από το ακαδημαϊκό όφελος που αποκόμισαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλίες, αλλά και να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο τού Μιλάνου με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό, να γευθούν την τοπική κουζίνα και να φέρουν πίσω στις αποσκευές τους λίγο από τον αέρα αυτής τής κοσμοπολίτικης πόλης τού ιταλικού βορρά και πολύτιμες αναμνήσεις.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Βαρβατσούλη Σοφία, Γεωργαντάς Μάριος, Δρίβα Ελένη, Καγκάκη Χαρά, Κοκολάκη Ειρήνη, Παναγιώτου Παρασκευή, Τσακώνη Μαρία Ελένη, Τσακώνη Ναταλία, Τσαντήλα Νίκη, Χατζή Μελίνα, Αγαπίου Ευάγγελος, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Ζεϊμπέογλου Νικόλαος, Καρούση Βασιλική, Κουδούνη Μαρία, Λαζανά Μελίνα,Τσακώνης Στέφανος, Χριστοδουλοπούλου Φωτεινή.

Την προετοιμασία τους ανέλαβε η κ. Μαριλένα Γιαννάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και MUN Advisor, η οποία συνόδευσε την αποστολή μαζί με την κ. Όλγα Βαγιανού Βαλεριάνου, επίσης καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας.