Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ομάδα 10 μαθητών και μαθητριών τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης από την Α΄ τάξη έλαβε μέρος στο 7th ACGMUN, που οργανώθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Pierce, από τις 29 έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Oι μαθητές και μαθήτριες τού Σχολείου μας προετοιμάστηκαν κατάλληλα και μεθοδικά για τις απαιτήσεις τού συνεδρίου, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν επάξια. Ως διπλωμάτες (delegates) εκπροσώπησαν το Καζακστάν.

Το θέμα τού φετινού συνεδρίου ήταν: "Reaching Net-Zero", η επίτευξη βιωσιμότητας και μηδενικών επιπτώσεων στον πλανήτη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κατανάλωση ενέργειας. Το συνέδριο εστίασε στις προσπάθειες των νέων να θεσπιστούν κοινωνικοί κανόνες και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για καινοτομία, θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με στόχο τη βιωσιμότητα και την αειφορία, να αναληφθεί δράση και να προταθούν μέτρα για έναν κόσμο ευημερίας για όλους.

Με όχημα την αγγλική γλώσσα οι μαθητές, σαν τους πραγματικούς διπλωμάτες, χρησιμοποίησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες, αρχικά, για το σχηματισμό συμμαχιών μεταξύ των κρατών. Στη συνέχεια στήριξαν το ψήφισμα τής συμμαχίας τους (resolution) μέσα από τη δημόσια συζήτηση αλλά και την αντιπαράθεση, με στόχο όλα τα κράτη τής επιτροπής τους να το ψηφίσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στις μαθήτριες Βλάχου Ολίβια, Γρυλλάκη Δανάη και Δρίβα Ελένη, οι οποίες ορίστηκαν κύριες ομιλήτριες (Main Submitters) στις επιτροπές τους.

Μέσω τής συμμετοχής στο συνέδριο, οι μαθητές ενίσχυσαν τις γνώσεις τους για τη διπλωματία, την πολιτική και την ιστορία, ανέπτυξαν κριτική σκέψη, εξασκήθηκαν στο δημόσιο λόγο και γνωρίστηκαν με μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.