Αγγίζοντας το παρελθόν με το μολύβι τού σήμερα: μια εικαστική περιπλάνηση τού «Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου» τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στην αρχαιότητα και στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης...
Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 οι μαθητές τού τμήματος Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» τής Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, με την καθηγήτριά τους κ. Κυριακή Πρεβενιού, και σχεδίασαν τα εκθέματα τού Μουσείου εκ τού φυσικού.
Tο εργαστήριο περιλαμβάνει επτά εκμαγεία γλυπτών, τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη τής αρχαίας ελληνικής τέχνης και κοσμοθεωρίας, καθώς και ένα αντίγραφο πήλινης οινοχόης τού 8ου αιώνα π.Χ., η οποία φέρει εγχάρακτη την πρώτη γνωστή ελληνική επιγραφή. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και μια «ιστορική γραμμή» με εικόνες και συνοδευτικά σύντομα κείμενα, τα οποία παρουσιάζουν τα σημαντικότερα γεγονότα από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και πίνακες που αναδεικνύουν την εξέλιξη τής αρχαίας τέχνης, από την κυκλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ.) έως και την ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αιώνας π.Χ.).
Oι μαθητές, με τη βοήθεια τής αρχαιολόγου τού Μουσείου κ. Ερ. Παπαγεωργίου και με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους, σχεδίασαν:
το κυκλαδικό ειδώλιο (3η χιλιετία π.Χ.).
το γλυπτό Κόρης από την Ακρόπολη (6ος αιώνας π.Χ.).
το χάλκινο άγαλμα τού Δία από τη θάλασσα τού Αρτεμισίου (5ος αιώνας π.Χ.).
το χάλκινο άγαλμάτιο τού Ποσειδώνα (2ος αιώνας π.Χ.).
τον Διαδούμενο (τύπος αγάλματος) τού Πολύκλειτου από τη Δήλο (450-425 π.Χ.).
Μέσα από αυτή τη δημιουργική, βιωματική και διεπιστημονική προσέγγιση, τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά τού αρχαίου Ελληνισμού, ανέπτυξαν τις καλλιτεχνικές και σχεδιαστικές τους δεξιότητες και απόλαυσαν ένα ξεχωριστό μάθημα Εικαστικών!
Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.