Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 αντιπροσωπία μαθητών από όλα τα τμήματα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία"Το Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη", το οποίο δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ, το 1984. Το κέντρο προσφέρει καθημερινά υπηρεσίες σε περίπου 90 ενήλικες με ελαφρά και μέση νοητική αναπηρία.

Το κέντρο αυτό στοχεύει στη διά βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και τις οικογένειες τους, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Επίτευγμα των τελευταίων χρόνων είναι η απόκτηση ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, καθώς και η ανέγερση 5 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), οι οποίες, λειτουργώντας υπό σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εξασφαλίζουν σε 42 ένοικους μια αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση.

Στο πλαίσιο των δράσεών του το εργαστήρι υλοποιεί και προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων ανθρώπων, και ιδιαίτερα των μαθητών, για τα άτομα με νοητική αναπηρία.



Οι μαθητές μας είχαν, έτσι, αυτή την πολύτιμη ευκαιρία να συναντήσουν υπέροχους ανθρώπους με ευγένεια, αξιοπρέπεια, πολιτισμό, χιούμορ και συναισθηματικό πλούτο, να δώσουν και να πάρουν αγάπη και να αλληλεπιδράσουν μέσα από τη μουσική, τις βιωματικές δράσεις που έκαναν μαζί με τους ωφελούμενους και να φύγουν γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις, γνώσεις και, κυρίως, με την προοπτική αργότερα να αξιοποιήσουν στη ζωή τους τον εθελοντισμό ως συνειδητοποιημένοι ενήλικες με ενσυναίσθηση και κατανόηση για τη διαφορετικότητα.

Εντυπώσεις και σκέψεις μαθητών/-τριών:

«Ήταν μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη αγάπη».

«Υπέροχη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Μάθαμε πολλά και πρωτίστως συνειδητοποιήσαμε πόσες ομοιότητες έχουμε με τους ωφελούμενους τού εργαστηρίου».

«Οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν φιλόξενοι, καλοσυνάτοι, εξωστρεφείς».

«Θα ήθελα πολύ, όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, να βοηθήσω το εργαστήρι εθελοντικά και να νιώθω όλα αυτά τα ωραία συναισθήματα κάθε μέρα. Οι ωφελούμενοι έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, είναι έξυπνοι και συναισθηματικοί. Είναι απίστευτο όλο αυτό, θα έπρεπε όλοι να δείχνουμε σεβασμό».

«Η αγάπη που δείχνουν οι «διαφορετικοί» άνθρωποι που συνάντησα σήμερα είναι βαθιά, δυνατή, καθαρή. Μπορεί στα μάτια τού Θεού εμείς να είμαστε οι διαφορετικοί».

«Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σημαντικά είναι τα απλά πράγματα, λόγω τής χαοτικής καθημερινότητας. Οι άνθρωποι αυτοί που υστερούν νοητικά μάς υπενθύμισαν πως δεν χρειάζονται πολλά για να είσαι ευτυχισμένος, παρά μόνο αγάπη, όρεξη για ζωή, φίλους και ευκαιρίες για εξέλιξη».

«Θα θυμάμαι τα χαμόγελά τους, μού φτιάξανε τη μέρα. Όλοι είχαν εκπληκτικά ταλέντα».

«Η σημερινή εμπειρία μού δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα: Μπορούμε να προσφέρουμε αγάπη με μια απλή ερώτηση. "Πώς σε λένε;" Αυτό μού το έμαθε ο Γιώργος, η Μίνα, ο Βασίλης και όλα τα άλλα παιδιά. Μου έμαθαν, επίσης, ότι όλοι έχουμε ένα «πρόσωπο», όλοι κρύβουμε κάτι μοναδικό μέσα μας».

Την πρωτοβουλία για τη δράση αυτή, την οργάνωση τής επίσκεψης και την προετοιμασία των μαθητών/-τριών μας ανέλαβε η κ. Αναστασία Ανέστη, θεολόγος.