Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιρένα τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης εκφώνησαν ομιλία με τίτλο «Επιτυχία: το φαινόμενο τού παγόβουνου» (Success story: the iceberg illusion) στο TEDxKids@Ilissos (www.tedxkidsilissos.com), το οποίο είχε ως θέμα τον χρόνο

Το TEDxKids@Ilissos είναι ένα συνέδριο το οποίο αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής και διάδοσης αξιόλογων ιδεών και εμπειριών σε ζητήματα που αφορούν στα παιδιά (Ιdeas Worth Spreading for Kids).

Οι μαθήτριες επιλέχτηκαν ως ομιλήτριες ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα.
Η ομιλία τους ήταν εμπνευσμένη από τη διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής 2016, από όπου πήραν το εισιτήριο για την εκπροσώπηση τού Σχολείου και τής Ελλάδας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία.

Αρχικά οι μαθήτριες μίλησαν για το ξεκίνημά τους στα μαθήματα τού Ομίλου Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης.
Στη συνέχεια  εστίασαν τον λόγο τους στην απόφασή τους να λάβουν συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και, τέλος, επικεντρώθηκαν στη χρονική περίοδο τής προετοιμασίας τους μέχρι την κατάκτηση τού μεταλλίου.

Παρομοίασαν την επιτυχία τους με την ψευδαίσθηση που προκαλεί ένα παγόβουνο, καθώς υπάρχει όλη αυτή η γοητεία γύρω από την ίδια την επιτυχία, με απότέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν μόνο την "κορυφή τού παγόβουνου", το μόνο κομμάτι, δηλαδή, που είναι ορατό πάνω από την επιφάνεια τής θάλασσας, ενώ κάτω από αυτό υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα... 

Οι μαθήτριες εξήγησαν πως για να φτάσουν στην δική τους Ιθάκη χρειάστηκε να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι, το οποίο είχε πολλά σκαμπανεβάσματα.
Όμως, μέσα από τα λάθη και τις δυσκολίες έμαθαν να έχουν υπομονή και να στέκονται στην αξία τής κάθε μικρής επιτυχίας τους και όχι στο γιατί μιας άτυχης στιγμής.
Τόνισαν, επίσης, ότι και η πιο μικρή προσπάθεια που κατέβαλαν τους έφερνε κάθε φορά πιο κοντά στον στόχο τους, χωρίς να απογοητεύονται αλλά να επιμένουν, διότι η επιτυχία είναι ένα συνεχής αγώνας.

Σε όλη τη διάρκεια τής προετοιμασίας τις μαθήτριες καθοδήγησε η καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης  κ. Πλουμιδάκη Πωλίνα, η οποία ήταν και η προπονήτρια τής ομάδας τόσο στην Πανελλήνια όσο και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.