Γράφουν οι μαθήτριες Χριστίνα Αλούπη και Δανάη Γρυλλάκη (Γ1) του Α' Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.
«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα χρειάζονται«, έλεγε ο Κικέρων. Πόσα και πόσα βιβλία δεν έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας; Σε κάθε ανάγνωση όλο και κάτι διαφορετικό έχουν να μας πουν. Στον κόσμο του βιβλίου, όμως, μπαίνεις μόνος, με κατεύθυνση το άγνωστο. Στην ανάγνωσή του δεν χωράνε περισσότερα από δύο μάτια. Τα δικά σου.
Στις 23 Σεπτεμβρίου άρχισε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας! Για τον σκοπό αυτό, φτιάχτηκε ένα «ποτάμι» από 10.000 βιβλία απλωμένα στον δρόμο, τα οποία φωτίζονται το απόγευμα, ενώ τα φώτα του δρόμου σβήνουν. Η κίνηση αυτή αποτελεί και μία σιωπηλή διαμαρτυρία για τις συνέπειες της κίνησης στους δρόμους και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας της πόλης, αντικαθιστώντας τον θόρυβο και τη ρύπανση με λέξεις, ποιήματα, σελίδες βιβλίων και απαλό φωτισμό. Ήταν μία πολύ ωραία ιδέα για την έναρξη ενός τέτοιου φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί δύο εβδομάδες.
Τα 10.000 βιβλία συγκεντρώθηκαν από πολίτες της Ουτρέχτης, οι οποίοι παρέδωσαν παλιά βιβλία τους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης και το κατάστημα second hand βιβλίων Kringloop de Arm. Ποιος ξέρει; Μπορεί να πάρουν ξανά πνοή σε βιβλιοθήκες ή κομοδίνα άλλων πολιτών, καθώς μπορεί όποιος θέλει να πάρει ένα από αυτά τα βιβλία στο σπίτι του.
Στο φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ζωντανή μουσική, συζήτηση με βραβευμένους συγγραφείς, συμμετοχή σε πολλαπλά εργαστήρια και χώρους, στους οποίους μπορείς να φωτογραφηθείς με οικογένεια και φίλους. Επίσης, είναι δυνατό να επισκεφθεί κανείς ένα εκτεταμένο λογοτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους στο Tivoli Vredenburg. Σε άλλα σημεία της πόλης, παρουσιάζονται οι τομείς του θεάτρου, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η Ουτρέχτη ανακηρύχθηκε από την UNESCO τον Νοέμβριο του 2017 πόλη της Λογοτεχνίας, στο πλαίσιο του Δικτύου δημιουργικών πόλεων, καθώς διαθέτει 56 βιβλιοπωλεία, 200 εκδότες και 26 βιβλιοθήκες!
Διαβάστε και εδώ.
image001