Γράφουν οι μαθήτριες Ιωάννα Καλλιακμάνη, Ευγενία Κατωπόδη και Κωτσιαγκέλη Αθηνά (Γ2).
Και ποιος δεν θυμάται τους The Simpsons; Την αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων, που κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 και δημιουργήθηκε από τον Ματ Γκρέινιγκ για το τηλεοπτικό κανάλι FOX; Αναδείχθηκε ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά σε ώρα υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης και συνεχίζει να προβάλλεται έως σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως.
Αναμφίβολα, η επίδραση των Simpsons στην αμερικάνικη, αλλά και στην παγκόσμια κουλτούρα είναι μεγάλη. Τα σενάρια, εκτός από το ευφυές χιούμορ, έχουν και πολλές δόσεις σάτιρας της σύγχρονης κοινωνίας, με κριτική σε πολλά επίπεδα. Θα λέγαμε πως διακωμωδούν αναιδώς τους πάντες και τα πάντα! Θέματα, όπως ο αλκοολισμός, ο εθνικισμός μέχρι και η συμπεριφορά του προέδρου Μπους έχουν περάσει από επεισόδια της σειράς…
Εκείνο, όμως, που πάντα κινεί το ενδιαφέρον στους θεατές των Simpsons, είναι πως ορισμένα από τα γεγονότα που έχουν προβληθεί στη σειρά, έχουν γίνει πραγματικότητα αρκετά χρόνια αργότερα! Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να πούμε ότι οι σεναριογράφοι μίας κωμικής σειράς έχουν «προβλέψει το μέλλον», κάτι που μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο και καθόλου αληθινό, όμως τα επεισόδια μιλούν από μόνα τους!
Πιο συγκεκριμένα:
Το 1995 σε ένα επεισόδιο η Lisa μπαίνει σε μια μηχανή του χρόνου, η οποία την μεταφέρει στο 2010, όπου μιλάει με τη μητέρα της μέσω ενός τηλεφώνου με βίντεο, με την ονομασία Picture Phone. Στην πραγματικότητα μπορεί πολλές φορές να έχουμε δει κάτι παρόμοιο, αλλά μαντέψτε πότε ο Στιβ Τζομπς ανακοίνωσε το FaceTime για τα iPhone; Πολύ σωστά, το 2010! Σε ένα επεισόδιο του 1998 ο Homer Simpson δουλεύει ως προσωπικός βοηθός των Κιμ Μπάσινγκερ και Αλεκ Μπόλντγουιν. Γίνεται, λοιπόν, αναφορά στην 20th Century Fox, μία εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, θυγατρική της Walt Disney. To 2017 η Disney εξαγόρασε την 20th Century Fox! Ένα περιστατικό, το οποίο σχολιάστηκε και στις σημερινές εφημερίδες, είναι η θλιβερή «πρόβλεψη» για την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το επεισόδιο του 1998 με τίτλο «Simpson Tide», έδειξε τον Homer Simpson να μπαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και να πυροβολεί κατά λάθος έναν υποπλοίαρχο στα ρωσικά ύδατα. Αργότερα, η Ρωσία αποκαλύπτει ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε ποτέ πραγματικά διαλυθεί, καθώς στρατεύματα και τανκς κατεβαίνουν στους δρόμους και ακολουθεί η αποκατάσταση του Τείχους του Βερολίνου. Το επεισόδιο επαναφέρει στη ζωή και τον Λένιν, ο οποίος ανασταίνεται ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να συντρίψει τον καπιταλισμό»! Προφανώς και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν συνεπάγεται την επιστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, παρόλ’αυτά πολλοί θεώρησαν -εν έτει 2022- ότι οι Simpsons είχαν προβλέψει όχι μόνο τη μανία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και την εισβολή στην Ουκρανία.
Το 2000 στο 17ο επεισόδιο της 11ης σεζόν με τίτλο «Bart to the Future», ο Bart Simpson βλέπει το μέλλον της οικογένειάς του. Είδε πως η αδερφή του Lisa θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, μετά τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ! Ο Τραμπ τότε είχε μόλις αρχίσει να μπαίνει στα πολιτικά χωράφια της Αμερικής και κανένας δεν πίστευε πως κάποτε θα γινόταν πλανητάρχης! Κανένας, εκτός από τους σεναριογράφους των Simpsons φυσικά, οι οποίοι προέβλεψαν τον μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής, 16 χρόνια νωρίτερα! Τέλος, το 1993 προβλήθηκε το 21ο επεισόδιο της 4ης σεζόν, με τίτλο «Marge in Chains». Στο επεισόδιο αυτό η Marge κατηγορήθηκε για κλοπή και αναγκάστηκε να εκτίσει μία ποινή φυλάκισης, όσο το υπόλοιπο Springfield μολυνόταν από τη γρίπη της «Οσάκα», όπως την ονόμασαν οι σεναριογράφοι. Η γρίπη αυτή είχε προκαλέσει μία πανδημία, όπως και αυτή που προκάλεσε ο COVID-19, με ακόμα ένα κοινό σημείο, την προέλευσή της από κάποια άλλη χώρα. Όμως οι συμπτώσεις δεν σταματάνε εκεί, καθώς στο επεισόδιο η γρίπη αυτή δεν έχει κάποια θεραπεία, πέρα από την ξεκούραση και την απομόνωση. Ήταν λοιπόν φυσικό κι επόμενο, όλοι να μιλούν για μία ακόμα σωστή πρόβλεψη των Simpsons, αυτή της πανδημίας, που ξεκίνησε το 2020, 27 χρόνια μετά την προβολή του επεισοδίου. Και ας μη ξεχνάμε πως η Marge ήταν η μόνη που γλίτωσε, επειδή βρισκόταν απομονωμένη στο κελί της!
Αρκετές συμπτώσεις μαζεμένες, για να τις αγνοήσουμε! Δε νομίζετε;
Διαβάστε και εδώ.
{gallery}EK/2022-23/AGYME/969{/gallery}