Γράφουν οι μαθητές Πέτρος ΠαπαδήμαςΝικόλας Σικοτακόπουλος και Σωτήρης Σταθόπουλος (Γ΄4) τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Ελληνικές νίκες σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πριν τις αρχές του 20ού αιώνα στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας. Παρακάτω αναφέρουμε τις σημαντικότερες επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, το ταξίδι μας στο χρόνο…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980: η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 1980 (τότε Κύπελλο Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών, τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την ΕΣΣΔ και την Ουγγαρία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994: η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ, στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε αήττητη στην πρώτη θέση του ομίλου της.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004: η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος στον χώρο του ποδοσφαίρου, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια χώρα με 1-0. Ήταν μόλις η δεύτερη παρουσία της «γαλανόλευκης» σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πρώτη μετά από 24 χρόνια.

Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε, όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας.

Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, δεν είχαν προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο… Βρισκόταν στην κορυφή της Ευρώπης!
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2014: στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, κατά την κλήρωση των ομίλων, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατά σειρά, τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού.

Στην πρεμιέρα απέναντι στους Κολομβιανούς δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, ενώ στον δεύτερο αγώνα με την Ιαπωνία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού να είναι η πλέον καθοριστική. Η Ελλάδα με σκόρερ τους Ανδρέα Σάμαρη και Γιώργο Σαμαρά επικράτησε 2-1 και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Οι μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού μπάσκετ:

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Ελλάδος είναι η πρώτη ελληνική εθνική ομάδα, που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο ανδρών σε οποιοδήποτε άθλημα. Θεωρείται ως μία σημαντική δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, καθώς έχει φτάσει πολλές φορές στη νίκη. Ας δούμε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εθνικής μας ομάδας στο Ευρωμπάσκετ και στο Μουτνομπάσκετ:

Ευρωμπάσκετ 1949: η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή διοργάνωση στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου στέφθηκε με επιτυχία, αφού κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο έχοντας 4 νίκες και 2 ήττες.

Ευρωμπάσκετ 1987: η διοργανώτρια χώρα ήταν η Ελλάδα και κανένας δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Όταν έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού, η εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε το "θαύμα" κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, νικώντας την ΕΣΣΔ με 103-101 στην παράταση.

Ευρωμπάσκετ 2005: στο Βελιγράδι η νεανική ομάδα της Ελλάδας κατάφερε να πάρει και πάλι την 1η θέση, ύστερα από 18 χρόνια.

Ευρωμπάσκετ 2009: η Εθνική μας, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατακτά την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1994: η ομάδα έφτασε στα ημιτελικά. Η 4η θέση θεωρήθηκε επιτυχία ανάλογη με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο του 1987.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006: η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο. Η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά στους ομίλους με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στον ημιτελικό κατατρόπωσε την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ φτάνοντας αήττητη στον τελικό, όπου, καταπονημένη από την υπερπροσπάθεια, ηττήθηκε από την Ισπανία με 70-47 και επέστρεψε με το αργυρό μετάλλιο.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν έχει «χαρεί» νίκες στο άθλημα, ελπίζουμε να ξαναζήσουμε σύντομα στιγμές σαν αυτές προηγούμενων πρωταθλημάτων…"

{gallery}EK/2022-23/AGYME/18682{/gallery}