Γράφουν οι μαθητές Κωνσταντίνος Κώνστας, Χρήστος Μήτσης (Γ΄3) και Ελισσάβετ Παπαγεωργίου (Γ΄4) τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα τής Ευρώπης διοργανώνει το Μυστήριο_99 The ARK/LANDSHIP. Πολίτες διανύουν 3.000 χλμ. και φτάνουν πεζή από το Βέλγιο στην Ελευσίνα– την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα τής Ευρώπης- μέσα σε 9 μήνες!

Η άφιξή τους αναμένεται τον Φεβρουάριο με ένα πλοίο ξηράς, το LANDSHIP, που κινείται μόνο με την ανθρώπινη θέληση. Έχοντας ξεκινήσει από την Αμβέρσα στις 27 Μαΐου 2022, το ταξίδι των TimeCircus είναι μια άσκηση ύπαρξης «στον δρόμο», στη διάρκεια τής οποίας η ομάδα φιλοδοξεί να γνωρίσει πολλά διαφορετικά άτομα από όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξει απόψεις, να εμπνευστεί, να δημιουργήσει και να κερδίσει αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. Πρόκειται για μια δράση, που ενθαρρύνει, δίνει δύναμη, ελπίδα, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Ποιοι είναι οι TimeCircus;

Οι TimeCircus έχουν κατασκευάσει εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικά έργα και μέρη συναντήσεων στον δημόσιο χώρο, χρησιμοποιώντας πάντα ανακυκλώσιμα υλικά και αποκαλώντας το στυλ τους «αρχαιο-φουτουριστικό». Πιστεύουν ότι κάθε κοινωνική αλλαγή εκπορεύεται μόνο από τις δράσεις μικρών ομάδων.
Με την άφιξή τους οι TimeCircus θα ξεκινήσουν την κατασκευή τού The ARK. Πρόκειται για μία "Κιβωτό Αιώνιας Νεότητας και Πολιτισμού", έναν χώρο για τους νέους τής πόλης. Στο κέντρο του θα δεσπόζει το LANDSHIP, που θα λειτουργεί ως κινητή ομαδική έκθεση όλων των υλικών και των ιστοριών που συνέλεξαν στην πορεία τους. Στο The ARK όλοι θα έχουν πρόσβαση και καμία κοινωνική ομάδα δεν θα αποκλείεται.

Λίγα λόγια για το πολιτιστικό πάρκο The ARK

Με το The ARK οι TimeCircus θέλουν να δημιουργήσουν ένα σημείο, το οποίο θα προωθεί τη συμφιλίωση και την ενότητα, κάμπτοντας τις όποιες πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές ενστάσεις για ελευθερία. Κύριος στόχος τής ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικά ελεύθερος τόπος για τους νέους τής Ελευσίνας και των γύρω περιοχών. Η διαμόρφωση τού The ARK θα γίνει στην πόλη τής Ελευσίνας με τη συμμετοχή των κατοίκων και θα διαρκέσει τρεις μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο τού 2023. Εκεί θα τεθούν οι βάσεις για μια διαδικασία σχεδιασμού και εγκαθίδρυσης δραστηριοτήτων, συνεργασιών, προγραμμάτων και δράσεων, που θα μετατρέψουν το The ARK σε ένα ενεργό πολιτιστικό κέντρο.

Ο δημιουργικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από 15 καλλιτέχνες, χειροτέχνες και δημιουργούς. Ανάλογα με τη δράση, η ομάδα καλεί και μέλη της ευρύτερης «οικογένειας» να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συν-δημιουργήσουν. Ακόμα, κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών παρεμβάσεών της, η ομάδα προσεγγίζει και τυχαίους περαστικούς, για να λάβουν μέρος στα έργα και τις δράσεις της.

Το μακρύ ταξίδι τους φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό σχόλιο στον 21ο αιώνα τής ύφεσης, τής κλιματικής αλλαγής και τής άμετρης κατανάλωσης φυσικών πόρων."