Γράφουν οι μαθητές Πέτρος Παπαδήμας, Νικόλας Σικοτακόπουλος και Σωτήρης Σταθόπουλος (Γ΄4) τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Το γνωρίζατε ότι «ο κύριος Μονόπολη» ήταν κυρία και μάλιστα, μεγάλη οραματίστρια; Το 1904 η Αμερικανίδα οικονομολόγος Λάιζι Μάγκι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σχεδίασε «Το παιχνίδι τού νοικοκύρη»! Επηρεασμένη από το βιβλίο που της είχε δώσει ο πατέρας της “Progress and Poverty” (1879) τού οικονομολόγου Χένρι Τζόρτζ, ο οποίος υποστήριζε ότι η γη είναι δημόσια και η φορολόγησή της θα έσωζε τον κόσμο από τους κερδοσκόπους, η Μάγκι πίστευε ότι δημιούργησε ένα διδακτικό επιτραπέζιο παιχνίδι.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με κυκλικό ταμπλό, που αποτελούσε καινοτομία για εκείνη την εποχή, το οποίο ήταν γεμάτο με δρόμους και αξιοθέατα προς πώληση.
Με αυτό ήθελε να δείξει και να καταγγείλει την άδικη συσσώρευση πλούτου στα χέρια των ολίγων… Όμως, τελικά, οι παίκτες απλά έδειξαν τη ροπή τους προς τον καπιταλισμό και την ιδιοκτησιακή μανία τού σύγχρονου κόσμου. Άλλωστε, ακόμα και το όνομα τού παιχνιδιού προέρχεται από τη λέξη «μονοπώλιο», που είναι βασικός όρος τού καπιταλιστικού συστήματος.

Αν και διασκεδαστικό σ’ αυτή την αρχική του μορφή, το παιχνίδι δεν βγήκε στην παραγωγή πριν από το 1910 στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα. Η Μάγκι δεν κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με την μετέπειτα διάσημη Μοnopoly, αφού μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που γοητεύτηκαν από το παιχνίδι ήταν και ο τότε άγνωστος Charles Darrow, ο οποίος αργότερα πούλησε μια τροποποιημένη έκδοση τού Monopoly στην εταιρεία παιχνιδιών "Parker Brothers" -ως δική του- και έγινε εκατομμυριούχος.
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ τού 1932, σε μια φτωχογειτονιά τής Φιλαδέλφειας ο Charles Todd και η σύζυγός του Olive καλούν στο σπίτι τους το φιλικό ζεύγος των Charles και Ester Dorrow. Θα φάνε και θα παίξουν το «Παιχνίδι τού νοικοκύρη».
Τα δύο ζευγάρια παίρνουν θέση γύρω από το ταμπλό και επιδίδονται μετά μανίας στη μάχη τής αγοραπωλησίας. Ο Darrow ενθουσιάζεται και ζητά από τον Τodd τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο φίλος του του απαντά ότι δεν υπάρχουν. Τότε ο Darrow αποφασίζει να σχεδιάσει ένα αντίστοιχο δικό του παιχνίδι, το κατοχύρωσε και το πούλησε στους ονομαστούς κατασκευαστές παιχνιδιών τής εποχής "Parker Brothers".
Η πρώτη εμφάνιση τού παιχνιδιού στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1935.
Το 1941 η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία έβαλε τον Τζον Ουάντιγκτον, τον κατοχυρωμένο κατασκευαστή τού παιχνιδιού εκτός Η.Π.Α, να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση. Μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.
Αν και έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από την κυκλοφορία της, σπάνια θα βρεθεί σπίτι που να μην έχει τουλάχιστον μία από τις αμέτρητες εκδόσεις τής Monopoly. Σκοπός τού παιχνιδιού είναι να αποκτήσεις τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία θα δημιουργήσει και έσοδα από τους αντίπαλους παίκτες. Η Monopoly εξοικειώνει τους νεότερους σε ηλικία παίκτες με έννοιες, όπως «πτώχευση», «υποθήκη», «χρέη», «φυλακή».
Στο επιτραπέζιο είναι προφανές ότι το σύστημα τιμωρεί τους φτωχούς και άτυχους, ενώ οι πλούσιοι έχουν τα πάντα…
Σύμφωνα με τα αρχεία, πάνω από 500 εκατομμύρια παίκτες έχουν παίξει Monopoly, γεγονός που της δίνει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες! Η τιμή της, παρά το πέρασμα των χρόνων, παραμένει ανταγωνιστική και αντίστοιχη αυτής των ολοκαίνουργιων παιχνιδιών.
Δημοφιλείς εκδόσεις τού παιχνιδιού: Monopoly Διάσημα Μνημεία τού Κόσμου, Monopoly Ηλεκτρονική Τράπεζα,
Monopoly Εκατομμυριούχος, Monopoly Της Ζαβολιάς, Monopoly Θεσσαλονίκη και Monopoly Σύγχρονη Ελλάδα."