Γράφουν οι μαθητές Πέτρος Παπαδήμας, Νικόλας Σικοτακόπουλος και Σωτήρης Σταθόπουλος (Γ΄4) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Χριστούγεννα στη Σουηδία
Οι γιορτές στη Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου με την Ημέρα τής Lucia, που σύμφωνα με τον θρύλο είναι η μεγαλύτερη νύχτα τού χρόνου και άρα, άνθρωποι και ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή. Στο σπίτι η Lucia (Βασίλισσα τού Φωτός) βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης τής οικογένειας. Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα κι ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Ξυπνάει τους γονείς της, τραγουδώντας το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι «Santa Lucia» και τους πάει καφέ, κουλουράκια και κάποτε glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά).
Επίσης, διοργανώνονται εκλογές για την επιλογή τής Lucia, που θα ηγηθεί στη μεγάλη παρέλαση στη Στοκχόλμη. Το έθιμο τού χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε στη Σουηδία από τη Γερμανία, ήδη από τα 1700, αλλά γενικεύτηκε σε όλη τη χώρα τον τελευταίο αιώνα. Πάντως, σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.
Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η παραμονή των Χριστουγέννων. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζουν παραδοσιακά πιάτα, όπως χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού.
Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο τής νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση.
Παραδοσιακά, οι Σουηδοί μένουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ενώ παλιότερα ήταν έθιμο ο αγώνας δρόμου προς ή από την εκκλησία και ο νικητής θεωρείτο ο τυχερός τής χρονιάς! Οι γιορτές στη Σουηδία λήγουν επίσημα στις 13 Ιανουαρίου. Αυτό γιατί, όταν βασιλιάς τής χώρας ήταν ο Κνούτος, περίπου πριν από 1.000 χρόνια, αποφάσισε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων πρέπει να διαρκεί 20 ημέρες αντί για 12!

Χριστούγεννα στην Κένυα
Στην Κένυα, λόγω τού κλίματος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά!
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης, αφού αντί να φάνε γαλοπούλα, κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

Χριστούγεννα στη Νορβηγία
Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα τού χειμώνα και τής εποχής τής συγκομιδής. Ο Julenissen, όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στον στάβλο.
Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι ως προσφορά στον Julenissen, που επισκέπτεται τα παιδιά τής Νορβηγίας ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που σέρνουν τάρανδοι.
Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod, κατά τη διάρκεια τής οποίας ετοιμάζονται μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων και φυσικά, τής οικογένειας.

Χριστούγεννα στην Ιαπωνία
Τα Χριστούγεννα οι Ιάπωνες προτιμούν να τα γιορτάζουν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο: με ένα γεύμα στα KFC την Παραμονή των Χριστουγέννων! Σύμφωνα με το BBC, 3.6 εκατομμύρια οικογένειες γιόρτασαν με αυτόν τον τρόπο το 2016. Όλα ξεκίνησαν από μια εκστρατεία μάρκετινγκ τού 1974 – «Kurisumasu ni wa kentakkii» (Κεντάκι για τα Χριστούγεννα).
Σύμφωνα με το ίδρυμα ερευνών των ΗΠΑ Smithsonian, όταν μια ομάδα τουριστών δεν μπορούσε να βρει γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα και επέλεξε την KFC, η εταιρεία το είδε ως μια υπέροχη ευκαιρία και διαφήμισε το πρώτο της χριστουγεννιάτικο γεύμα: κοτόπουλο και κρασί για το ποσό των 10 δολαρίων.
Σήμερα το δείπνο των Χριστουγέννων στα KFC περιλαμβάνει κέικ και σαμπάνια και κοστίζει περίπου 40 δολάρια. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τις παραγγελίες πολύ νωρίς, για να αποφύγουν τις ουρές, όπου μπορεί να περιμένουν μέχρι και δύο ώρες!"