Γράφουν οι Χριστίνα Αλούπη και Δανάη Γρυλλάκη, μαθήτριες τής Γ΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.

"Η απάντηση στο ερώτημα; Ήταν δυσάρεστος και δεν τον ενδιέφερε, εάν οι γύρω του τον θεωρούσαν τρελό! Αυτά τα χαρακτηριστικά τής προσωπικότητάς του τον κατέστησαν έναν ατρόμητο και καινοτόμο επιχειρηματία.
Όλοι έχουμε ακουστά το παγκοσμίως γνωστό κατάστημα ΙΚΕΑ. Για εκείνους που ίσως δεν είναι ενήμεροι είναι ένας χώρος γεμάτος έπιπλα και προϊόντα οικιακής χρήσης, που έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποιος και με ποιον τρόπο δημιούργησε αυτή την τόσο κερδοφόρα επιχείρηση;
Ο Mr IKEA ήταν Σουηδός μεγιστάνας επιχειρηματίας. Tο πραγματικό του όνομα ήταν Ίνγκβαρ Κάμπραντ και βρισκόταν στο τιμόνι τής επιχείρησης για περισσότερα από 70 χρόνια. Η περιουσία του άξιζε 48,1 δισ. δολάρια, κάτι το οποίο τον καθιστούσε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους τού κόσμου. Ήταν όμως γνωστός και για την απίστευτη οικονομία του… Σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμούσε να ταξιδεύει στην οικονομική θέση των αεροπλάνων, να μένει σε πολύ φθηνά ξενοδοχεία και να οδηγεί το ίδιο αυτοκίνητο για πάνω από δύο δεκαετίες.
Ο Κάμπραντ γεννήθηκε το 1926 στα νότια τής Σουηδίας. Στην ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε να βγάζει προσωπικό κέρδος πουλώντας σπίρτα, ενώ στην ηλικία των δέκα ετών πουλούσε στη γειτονιά του ψάρια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και μολύβια, κυκλοφορώντας με το ποδήλατό του. Το 1943, όταν ήταν πλέον 17 ετών, χρησιμοποίησε τα χρήματα που είχε λάβει από τον πατέρα του ως επιβράβευση για τους καλούς του βαθμούς για να ιδρύσει το κατάστημα ΙΚΕΑ. Το όνομα IKEA είναι ακρωνύμιο από τα αρχικά τού ονόματός του (Ingvar Kamprad), τα αρχικά τού οικογενειακού αγροκτήματος όπου γεννήθηκε (Elmtaryd), καθώς και τού πλησιέστερου χωριού (Agunnaryd). Ο Κάμπραντ απέκτησε τέσσερα παιδιά: μία υιοθετημένη κόρη και τρεις βιολογικούς γιους. Οι γιοι του, ο Peter, ο Jonas, και ο Mathias, έχουν απίστευτη επιρροή στην εταιρεία και χαράζουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Το 2013 ο νεότερος γιος του, Mathias, έγινε πρόεδρος τής Inter IKEA holding SA, τής εταιρείας που ελέγχει τον όμιλο Inter IKEA και λειτουργεί τα franchises σε όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να αποφύγει τους δυσμενείς φόρους κατά των επιχειρήσεων, ο Κάμπραντ μετέφερε την έδρα τής IKEA από τη Σουηδία στην Κοπεγχάγη τής Δανίας, ενώ δεν δίστασε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στην Ελβετία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους αυξανόμενους φόρους τής Σουηδίας. Μια απόφαση που προφανώς προκάλεσε αντιδράσεις, μέχρι που τον αποκάλεσαν και προδότη. Μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταραχή που είχε προκαλέσει στην πατρίδα του, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ συνέχισε να θέτει ως προτεραιότητα την επιχείρησή του, αδιάφορος για τις απόψεις τής κοινωνίας. Σήμερα η εταιρεία επίπλων εδρεύει πλέον στην Ολλανδία, διαθέτει 370 καταστήματα σε 47 χώρες και σημειώνει κάθε χρόνο 1,8 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.
Σχετικά με την ιστορία τής ΙΚΕΑ έχουν δημοσιευτεί δύο βιβλία. Το 1976 ο Κάμπραντ περιγράφει λεπτομερώς την ιδέα και την ιδεολογία τής εταιρείας του στη «Διαθήκη ενός εμπόρου επίπλων», η οποία σήμερα χρησιμεύει ως μανιφέστο για την εταιρεία, ενώ στα τέλη τής δεκαετίας τού 1990 συνεργάστηκε ο ίδιος με έναν Σουηδό δημοσιογράφο για το «Leading by Design: Η ιστορία τής ΙΚΕΑ», μια αποτίμηση τής ιστορίας της ΙΚΕΑ και τής ζωής του."