Γράφουν οι μαθήτριες Αγάπη Ασημάκη (Γ΄1) και Μελίνα Μιχαλοπούλου (Γ΄3) τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο χρυσός αποτελούσε το ύστατο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Σε αντίθεση με τα χάρτινα νομίσματα, η ποσότητα των οποίων, που βρίσκεται σε κυκλοφορία, εξαρτάται από τις αποφάσεις των πολιτικών, η ποσότητα τού χρυσού σε κυκλοφορία είναι αυστηρά ελεγχόμενη από την ετήσια παραγωγή και ως εκ τούτου προβλέψιμη…
Αν όμως είχατε την εντύπωση ότι ο χρυσός είναι ό,τι ακριβότερο υπάρχει στον κόσμο, τότε λοιπόν κάνετε λάθος! Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με 5 υλικά πολύ περισσότερο ακριβά από τον χρυσό!

1.Τσάι Da Hong Pao
Είναι γνωστό ως το πιο ακριβό τσάι. Στην οροσειρά Wuyishan στον απότομο βράχο Jiulongyu, όπου είναι αρκετά δύσκολη η συλλογή του, έχουν απομείνει μόνο 6 μητρικοί θάμνοι, που θεωρούνται σπάνιος θησαυρός. Λόγω της σπανιότητας και της ανώτερης ποιότητας του τσαγιού, το Da Hong Pao θεωρείται ο «Βασιλιάς τού τσαγιού» και οι θάμνοι, καθώς και η επεξεργασία του επιβλέπονται αυστηρά από την κυβέρνηση τής Κίνας.
Έχει πράσινο-καφέ χρώμα, μυρίζει σαν ορχιδέες κι έχει επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα τσάγια, το τσάι Da Hong Pai μπορεί να χρησιμοποιηθεί εννέα φορές. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, καθώς περιέχει διάφορες ενώσεις που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Η τιμή ανά γραμμάριο τσαγιού είναι 1.400 δολάρια!

2. Δηλητήριο Φιδιού
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ίδιο δηλητήριο τού φιδιού που μπορεί να μας σκοτώσει, θα μπορούσε, επίσης, με τη σωστή χρήση, να μας βοηθήσει στη θεραπεία τού διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλεργιών ή ακόμη και τής παχυσαρκίας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό αναλγητικό, μπορεί να διασπάσει τους θρόμβους αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Η συγκομιδή του δεν είναι τόσο εύκολη (τα φίδια πρέπει να «αρμέγονται»), επομένως είναι μια δαπανηρή διαδικασία.
Τα πιο ακριβά δηλητήρια φιδιών προέρχονται από τα πιο θανατηφόρα φίδια.
Το δηλητήριο τού King Cobra περιέχει ένα ισχυρό αναλγητικό και το δηλητήριό του κοστίζει περίπου 3.785 δολάρια ανά γραμμάριο!

3. Ρόδιο
Το ρόδιο, που παγκοσμίως θεωρείται πέντε φορές πιο ακριβό από τον χρυσό, είναι το σπανιότερο μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο στη Γη.
Είναι ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, τον άργυρο, το όσμιο, τον λευκόχρυσο και το χρυσό.
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο κύριος καταναλωτής ροδίου και η ανάγκη γι’ αυτό το σπάνιο μέταλλο συχνά ανεβάζει την τιμή του.
Πριν από την πανδημία του COVID-19, το ρόδιο κόστιζε περίπου 950 δολάρια ανά γραμμάριο!

4. Κόκκινα Διαμάντια
Τα κόκκινα διαμάντια είναι ελάχιστα και, μάλιστα, είναι οι πιο σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι στον πλανήτη.
Μόνο περίπου 30 από αυτά είναι γνωστό ότι έχουν βρεθεί και η πλειοψηφία τους ζυγίζει λιγότερο από μισό καράτι (περίπου 0,1 γραμμάρια).
Ανάλογα με τις συνθήκες τής αγοράς, τα κόκκινα διαμάντια κοστίζουν έως και 1 εκατομμύριο δολάρια ανά καράτι (5 εκατομμύρια δολάρια ανά γραμμάριο).
Σε αντίθεση με το κλασικό διαφανές διαμάντι, τα κόκκινα διαμάντια είναι 87.719 φορές πιο πολύτιμα από τον χρυσό!

5. Μύκητας Κάμπιας
Είναι ένας μύκητας, που αναπτύσσεται από το έδαφος με μια προεξοχή σαν σκουλήκι. Προσφέρει μια σειρά αντικαρκινικών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων, κάτι που δικαιολογεί γιατί θεωρείται ως το πιο πολύτιμο παράσιτο στον κόσμο.
Ίσως νομίζετε ότι μια μαύρη τρούφα είναι ο πιο πολύτιμος μύκητας, αλλά δεν συγκρίνεται με αυτόν τής κάμπιας.
Οι μαύρες τρούφες μπορούν να κοστίζουν περίπου 1,76 δολάρια ανά γραμμάριο, ενώ ο πολύ σπάνιος μύκητας κάμπιας φτάνει περίπου τα 110 δολάρια ανά γραμμάριο...