Γράφουν οι μαθητές Κωνσταντίνος Κώνστας, Χρήστος Μήτσης (Γ΄3) και Ελισσάβετ Παπαγεωργίου (Γ΄4) του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. Βρήκε τρόπους να εξηγήσει τις περίπλοκες θεωρίες του ακόμη και στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Ίσως όμως, αν μπορούσε, να επέλεγε να αποφύγει τελείως τα λόγια προτιμώντας αυτό που θα έκανε… ένας ακροβάτης, για να περάσει το μήνυμά του! Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Να γιατί σεβόταν τόσο πολύ το έργο τού Τσάρλι Τσάπλιν. Όλοι θαυμάζουμε τον Τσάρλι Τσάπλιν! Τον ήρωα των ταινιών βωβού κινηματογράφου, Σαρλό.
Ήταν ένα βαθιά σκεπτόμενο άτομο. Σε μια συνέντευξη είπε:
«Όταν άρχισα ν’ αγαπώ τον εαυτό μου, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και ν’ ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή, που ξέρω πως όλα συμβαίνουν».
Τι γίνεται, λοιπόν, αν μια τέτοια ιδιοφυΐα συναντήσει μια άλλη ιδιοφυΐα;
Μια τέτοια συνάντηση ήταν και αυτή τού Τσάρλι Τσάπλιν με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Λέγεται ότι ο Τσάπλιν ήταν το μόνο πρόσωπο στο Hollywood, που ο Αϊνστάιν ήθελε να συναντήσει κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Το 1931 είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον ηθοποιό προσκεκλημένος από εκείνον στην ιδιωτική προβολή τής ταινίας «Τα φώτα τής πόλης».
Στις μπροστινές σειρές τού Κάρνεγκι Χωλ υπήρχαν δύο άδειες θέσεις, που τους περίμεναν. Υπήρχε ένα τεράστιο πλήθος θαυμαστών, διάσημων ρεπόρτερ και φωτογράφων από διάφορες χώρες.
Η εμφάνιση του Αϊνστάιν και τού Τσάπλιν στην αίθουσα ξεσήκωσε μια θύελλα χειροκροτημάτων.
Αναφέρεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους είχαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και νοήματα.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Αϊνστάιν εξέφρασε την έκπληξή του για τις επευφημίες για τον Τσάπλιν λέγοντας: «Αυτό που θαυμάζω περισσότερο στην Τέχνη σας είναι η οικουμενικότητά της. Είστε μια ιδιοφυΐα. Δεν λέτε ούτε μια λέξη στις ταινίες σας, αλλά όλοι σας καταλαβαίνουν και σας θαυμάζουν!»
Ο Τσάπλιν τότε γέλασε και είπε: «Η δική σας περίπτωση είναι πιο φοβερή, πιο τρομερή, κύριε Αϊνστάιν! Κανείς δεν καταλαβαίνει ούτε μια λέξη απ’ ό,τι λέτε, όμως, όλοι σας θαυμάζουν!»

001