Γράφουν οι μαθήτριες Φιλαρέτη Ανδρομιδά (Β1) και Ελένη Κατωπόδη (Β2)


Αγάπη. Τι είναι αγάπη; Λίγοι είναι αυτοί που θα έδιναν μια σαφή και αντικειμενική απάντηση, γιατί για τον καθένα η αγάπη είναι κάτι το διαφορετικό, με πολλά όμως κοινά στοιχεία. Για κάποιον αγάπη μπορεί να σημαίνει απόκτηση της ευκαιρίας για έρωτα, για άλλον μπορεί να είναι το συναίσθημα έντονης στοργής και συμπόνιας, για κάποιον τρίτο μπορεί να είναι το έντονο αίσθημα ευφορίας που νιώθει για κάτι. Και ας σημειωθεί εδώ, πως τα πλαίσια της αγάπης είναι μεγάλα, δηλαδή αυτός που μας ελκύει και που μας εγείρει στοργή, μπορεί να είναι φίλος, γονέας, αδέρφια ή ακόμα και το κατοικίδιό μας!

Η αγάπη μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και του αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραψε: «Η αγάπη είναι μία ψυχή, που κατοικεί σε δύο σώματα». Αγάπη είναι το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Αυτό που μας οδηγεί στην ενσυναίσθηση και στην προσφορά, μας μαθαίνει να χαιρόμαστε το καθετί, να μη φοβόμαστε να δείξουμε τα συναισθήματά μας, να αναζητάμε την αλήθεια και το δίκιο, να μη ζηλεύουμε, να έχουμε υπομονή. Αν όμως δεν μας έχουν αγαπήσει ποτέ; Τότε η ζωή μας είναι μίζερη, πλημμυρισμένη με το απόλυτο συναισθηματικό κενό. Αδιαφορία, μίσος, τάσεις εκδίκησης, άκρατη βία.

Η οικογένεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα δώρα στη ζωής μας. Η ίδια η λέξη σε κάνει να νιώθεις ζεστασιά και ασφάλεια. Η ζωή αρχίζει από εκεί και η αγάπη εκεί δεν τελειώνει ποτέ! Οι δικοί σου άνθρωποι βρίσκονται εκεί, για να σε στηρίξουν και να σε σηκώσουν, όταν πέφτεις. Όταν όλοι σου γυρνάνε την πλάτη, οι αγαπημένοι σου σε κοιτάζουν και σου ανοίγουν την αγκαλιά τους. Οι φίλοι, επίσης, είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και η φιλία είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που προσφέρει η ζωή. Οι φίλοι μάς αποδέχονται όπως είμαστε και βρίσκονται εκεί, για να μας ακούσουν και να μας σταθούν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Μετράμε αυτούς, που πραγματικά στέκονται δίπλα μας. Όλους τους υπόλοιπους, που εξαφανίζονται στις φουρτούνες, να τους διευκολύνετε!

Σε δύσκολους καιρούς, η αγάπη μπορεί να πάρει τη μορφή της αλληλεγγύης: εκείνοι που ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αντιταχθούν σε μια αδικία, εκφράζουν επίσης ένα είδος αγάπης.

Εν κατακλείδι, η ουσία είναι ότι ορισμένα συναισθήματα, όπως η φροντίδα, η υπομονή και ο σεβασμός είναι αυτό που το λέμε «αγάπη». Κι αν ακόμη αισθάνεστε μπερδεμένοι σχετικά με την αγάπη, μην ανησυχείτε! Εμπιστευθείτε, «ανοιχτείτε» και θα καταλάβετε με τον καιρό...