Γράφουν οι μαθητές Κωνσταντίνος Χειρίδης, Λήδα Σκαπινάκη, Βικτώρια Σακελλαρίου (Β4) και Μαρία Αντωνακοπούλου (Β3)

Είναι γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Επομένως, είτε είσαι ενθουσιασμένος γι’αυτό είτε το φοβάσαι, οι εφαρμογές της έχουν αρχίσει να διεισδύουν σχεδόν σε κάθε κλάδο και οφείλουμε να εξοικειωθούμε με αυτές. Ιθύνοντες της Σίλικον Βάλεϋ αναγνωρίζουν πως το ChatGPT, αυτήν τη στιγμή, είναι η αιχμή του δόρατος στη βιομηχανία της αναπτυγμένης τεχνολογίας. Παρά τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει όμως, δεν «μιλάει» σαν άνθρωπος ούτε θα τον αντικαταστήσει! Μπορεί να εξηγήσει ζητήματα κβαντομηχανικής ή να γράψει ποιήματα, αλλά η πλήρης «κατάκτηση» του κόσμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται- ακόμα- σενάριο επιστημονικής φαντασίας…
Ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, λοιπόν, είναι το γνωστό σε όλους ChatGPT. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις chat (συνομιλία) και τα αρχικά των λέξεων Generative Pre-trained Transformer, που σημαίνουν «Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής». Έχει σχεδιαστεί, για να κατανοεί και να δημιουργεί κείμενο, που είναι παρόμοιο με εκείνο των ανθρώπων. Τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις, με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε θα βγάζουν κάποιο νόημα. Στην πράξη, αυτό που κάνει είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιεί έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνει» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση. Αυτό βοηθά στο να μπορεί να μιμηθεί γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτά εγκυκλοπαιδική γνώση. Έτσι, βοηθά διάφορους επαγγελματίες στον τομέα της διαφήμισης (marketing), αλλά και στην αναλυτική -κατά κύριο λόγο αξιόπιστη- συλλογή πληροφορίων, συνθέτοντας ερευνητικό υλικό από μεγάλες μελέτες. Μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ως μία μηχανή μετάφρασης, συνήθως υψηλής ποιότητας, όχι μόνο κειμένου αλλά και ομιλίας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο σε τομείς, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η εκπαίδευση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επομένως, η χρήση του Chat GPT -έστω και σε ως ένα βαθμό- είναι σημαντική.
Αυτό όμως για το οποίο πολλοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν είναι, αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ωφελήσει τελικά ή όχι. To ChatGPT είναι ευάλωτο σε λάθη και δεν έχει αίσθηση του πότε κάτι είναι ψευδές ή αληθές· απλώς υιοθετεί ό, τι βρίσκει στο διαδίκτυο. Κι αυτό, φυσικά, ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το άγχος των χρηστών για ψευδείς πληροφορίες, που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι πάνω από 75%. Επιπροσθέτως, η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν σημαίνει μόνο αυτοματοποίηση εργασιών και άρα εξοικονόμηση χρόνου. Πολλοί φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «καταλάβει» θέσεις εργασίας από τον άνθρωπο. Ακόμα, πολλοί θεωρούν ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από το ChatGPT, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη θέση κατάταξης μιας επιχείρησης στα αποτελέσματα της Google, διότι η Google αξιολογεί γενικά το πρωτότυπο περιεχόμενο ως ευεργετικό και πιο σημαντικό. Μια άλλη παράμετρος είναι πως πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν το ChatGPT, για να γράψουν μία έκθεση, να λύσουν ένα πρόβλημα στα μαθηματικά ή να κάνουν μία διαθεματική εργασία, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουν όλα έτοιμα. Τέλος, έχει βρεθεί ότι το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να γράφει κακόβουλο κώδικα. Η Check Point έχει αναφέρει περιπτώσεις, όπου χάκερ χωρίς τεχνικές δεξιότητες καυχιόντουσαν για το πώς αξιοποίησαν τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για κακόβουλους σκοπούς. Είναι τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιος χωρίς εμπειρία στον προγραμματισμό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ChatGPT, για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο!
Και κάτι ακόμα! Τι θα λέγατε αν σας αποκαλύπταμε ότι το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή δημιουργήθηκε επίσης από το ChatGPT; Πολύ ωραίο, έτσι δεν είναι; Αλλά αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα κακής χρήσης του είναι πραγματική και είναι κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε! Εν κατακλείδι, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα επιτυχημένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ!