Γράφουν οι μαθήτριες Αγάπη Κωσταρέλου, Νεφέλη Μακρυγιάννη και Ναταλία Μαντά (τμήμα Β΄2):
Ο δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, Τιτάνας, πήρε το όνομά του από την πασίγνωστη μυθολογική σύγκρουση, την Τιτανομαχία.
Οι Τιτάνες, όπως ο Κρόνος, ο Ιαπετός, ήταν παιδιά του Ουρανού και της Γαίας. Τιτανομαχία ήταν η επική μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και τους θεούς του Ολύμπου με επικεφαλής τον Δία. Οι πρώτοι αντιπροσώπευαν την αρχέγονη δύναμη και το χάος, ενώ οι Ολύμπιοι την τάξη και τον πολιτισμό. Η Τιτανομαχία κατέληξε στην ήττα των Τιτάνων, οι οποίοι, μετά από δεκάχρονο πόλεμο, φυλακίστηκαν στα Τάρταρα από τους Ολύμπιους. Οι τελευταίοι μοίρασαν μεταξύ τους τα λάφυρα δίνοντας στον Δία την εξουσία στον αέρα και τον ουρανό, στον Ποσειδώνα την εξουσία στη θάλασσα και σε όλα τα υδάτινα σώματα και στον Άδη τον Κάτω Κόσμο. Η γη αφέθηκε ως κυριαρχία κοινή όλων των θεών.
Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή και πιο ογκώδης από τον Πλούτωνα, άρα μοιάζει περισσότερο με πλανήτη παρά με δορυφόρο. Ανακαλύφθηκε το 1655 από τον Ολλανδό αστρονόμο Κρίστιαν Χόιχενς και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων για τους επιστήμονες, λόγω των χαρακτηριστικών του, όπως η πυκνή ατμόσφαιρα και η παρουσία υγρών στην επιφάνειά του (μεθάνιο και αιθάνιο). Ακόμη, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι -178°C και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 60% μεγαλύτερη από αυτή της Γη. Το ενδιαφέρον για τον Τιτάνα αυξάνεται, καθώς θεωρείται ένας από τους πιθανούς υποψήφιους δορυφόρους για την ύπαρξη ζωής, λόγω της χημείας που παρατηρείται στην ατμόσφαιρά του.
Η χρήση της μυθολογίας για την ονομασία ουράνιων σωμάτων είναι μια κοινή πρακτική στην αστρονομία και ο Τιτάνας αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Tο σίγουρο είναι πως παραμένει ένα από τα πιο αινιγματικά σώματα του ηλιακού μας συστήματος, έτοιμο να αποκαλύψει νέα μυστήρια…
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-junior-high-a/ta-nea-mas/sxoleia-zw-efhmerida/53152-titanomaxia-kai-doryforos-titanas-0#sigProId8f9ef6b0b3