Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με αφορμή τη λήξη τού σχολικού έτους 2013-2014, τα νήπια και τα προνήπια των Αρσάκειων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης παρουσίασαν την Πέμπτη 23 Μαΐου 2014 την καλοκαιρινή τους εορτή με τίτλο «Ο ποντικός και η θυγατέρα του».
Το θέμα, εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση, είναι η θεατρική διασκευή τού ομώνυμου λαϊκού παραμυθιού και αποτέλεσε το επιστέγασμα τής ενασχόλησης των παιδιών των Νηπιαγωγείων, κατά την τρέχουσα χρονιά, με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια τής χρονιάς οργανώθηκαν ποικίλες δράσεις και προγράμματα που στόχο είχαν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά με τα στοιχεία τής ελληνικής λαϊκής παράδοσης.
Η αφήγηση και η εικονογράφηση λαϊκών παραμυθιών, η εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών, η δραματοποίηση παραδοσιακών επαγγελμάτων και η εικαστική απεικόνιση παραδοσιακών στολών με τη χρήση ποικίλων υλικών βοήθησαν τα παιδιά να προσεγγίσουν ποικιλοτρόπως την πλούσια κληρονομιά τού τόπου μας.
«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» είναι ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι ένας υπερφίαλος ποντικός, ο Τελεμές τυροκόμος, μεγαλέμπορος στο επάγγελμα, που αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του, τη Μυζήθρα, με τον πιο δυνατό κατά τη γνώμη του γαμπρό. Πιστεύει πως ένας γάμος με ισχυρό και πλούσιο γαμπρό μπορεί να έχει και οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Έτσι, λοιπόν, παίρνει την κόρη του τη Μυζήθρα από το χέρι και αναζητεί σε ουρανό και γη το κατάλληλο συμπεθεριό. Ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος απογοητεύσεις για τον Τελεμέ, που όμως στο τέλος αντιλαμβάνεται πως ο καταλληλότερος είναι μονάχα αυτός που τον νιώθεις οικείο σου, ενώ το ανοίκειο, που προσπαθούμε για λόγους ανέλιξης να το παρουσιάσουμε δικό μας, καταλήγει σε ευτράπελη συμπεριφορά. Το παραμύθι καταφέρνει αποτελεσματικά να το αποδώσει αυτό με τρόπο παραβολικό και με μεγάλη κομψότητα χωρίς να χάσει την παιδικότητά του.
Η κ. Φίλια Δενδρινού, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός στα Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού, έδωσε ψυχή στο έργο διασκευάζοντάς το θεατρικά, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά (140 νήπια και προνήπια) μέσα από τις σκηνές και τους ρόλους που δημιουργήθηκαν. Η κ. Σιμόνη Σταυροπούλου έδωσε ζωή στο παραμύθι με τις χορογραφίες της, εμπνευσμένες από την παράδοση, ενώ η κ. Δήμητρα Δακτυλίδη με τη διδασκαλία των τραγουδιών και των ρόλων έδωσε φωνή στο έργο. Τα κοστούμια επιμελήθηκαν οι κ. Φίλια Δενδρινού και Σιμόνη Σταυροπούλου. Τα σκηνικά σχεδίασε ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρίδης, καθηγητής Εικαστικής Αγωγής στο Γ΄ Αρσάκειο- Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης, και οργάνωσαν οι κ. Χάιδω Δρυμαλίτου, Αναστασία Γκρέκου, Δήμητρα Δακτυλίδη, Κωνσταντίνα Καλιαρντά, Ευδοξία Κυρίτση, Ζωή Λουσίδου και Έρη Παπαγεωργίου. Στην ομάδα σκηνικών αντικειμένων συμμετείχαν οι κ. Κωνσταντίνα Καλιαρντά, Φωτεινή Κοντού, Μαρία Κουτρούβη και Έρη Παπαγεωργίου. Τη διεύθυνση τής σκηνής είχε η κ. Σιμόνη Σταυροπούλου, ενώ στην ομάδα παρασκηνίου ήταν οι κ. Κωνσταντίνα Καλιαρντά, Φωτεινή Κοντού, Μαρία Κουτρούβη και Κική Χαλάτα. Η κ. Φίλια Δενδρινού ανέλαβε τον σχεδιασμό τού φωτισμού και τού ήχου. Βοηθός ηχολήπτη ήταν η κ. Έρη Παπαγεωργίου και, τέλος, την ευθύνη των δημοσίων σχέσεων είχαν οι κ. Έφη Γρανά (προϊσταμένη τού Β΄ Νηπιαγωγείου) και Λουκία Μπατσόλα (προϊσταμένη τού Δ΄ Νηπιαγωγείου). Την επιμέλεια τής παραγωγής είχε η κ. Κατερίνα Ζαγκανά (προϊσταμένη τού Α΄ Νηπιαγωγείου και Συντονίστρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης).
Η θεατρική παράσταση κατάφερε να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους, θεατές και πρωταγωνιστές, πίσω στον χρόνο, μέσα από τον ονειρικό κόσμο τού λαϊκού παραμυθιού. Όμως ακόμα πιο πολύ κατάφερε να στήσει μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν μέσα από τη ζεστασιά που έβγαινε από τα χαμόγελα των μικρών πρωταγωνιστών, των παιδιών!





program lixeos
Φυλλομετρήστε το
πρόγραμμα