Ημερολόγιο

Αύγουστος 2020
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 31 1
week 32 2 3 4 5 6 7 8
week 33 9 10 11 12 13 14 15
week 34 16 17 18 19 20 21 22
week 35 23 24 25 26 27 28 29
week 36 30 31
Στο κατάμεστο από μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των λυκείων τού νομού Αχαΐας αμφιθέατρο τής Εστίας Επιστημών, στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, ο καθηγητής τού τομέα Βιολογίας τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Ζαρκάδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις τής επιστήμης σχετικά με το ανασυνδυασμένο DNA και τη γονιδιακή θεραπεία.
Η διάλεξη, την οποία παρακολούθησαν μέσω Skype μαθητές τής Γ΄ τάξης από όλα τα Αρσάκεια Λύκεια τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ήταν μια πρωτοβουλία τού Συντονισμού των Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων και εντάσσεται σε έναν κύκλο στοχευμένων διαλέξεων που έχουν στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε καίρια θέματα των Φυσικών Επιστημών.
Εισαγωγική παρουσίαση τού αντίστοιχου περιεχομένου, όπως αυτό παρουσιάζεται από το σχολικό βιβλίο, πραγματοποίησε ο Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου Πάτρας κ. Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος.
Ο καθηγητής κ. Ζαρκάδης στην εισήγησή του έθεσε αρχικά τις βασικές αρχές τής Γενετικής Μηχανικής και εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τους επιστήμονες στις εντυπωσιακές ανακαλύψεις μεταφοράς γενετικού υλικού από οργανισμό σε οργανισμό. Μετά μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία τής γονιδιακής θεραπείας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στους φορείς των φυσιολογικών γονιδίων και στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε «φορείς» που δεν θα δημιουργούν παρενέργειες, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να καθοδηγήσουμε το φυσιολογικό γονίδιο στη σωστή θέση τού γονιδιώματος. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση τού συστήματος CRISPR/Ca9 που αναμένεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία γενετικών ασθενειών, διορθώνοντας μεταλλάξεις εντός κυττάρων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους από την εφαρμογή τής γονιδιακής θεραπείας, καθώς και στα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει η επιστημονική κοινότητα ώστε να περιοριστούν οι παρεμβάσεις στην πορεία τής εξέλιξης.
Στη διάλεξη απεύθυναν χαιρετισμό ο Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Δημήτριος Κλαυδιανός, ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών κ. Εμμανουήλ Πετράκης και η Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιαςθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Όλγα Χατζηκοντή.