Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 o Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων κ. Παύλος Μαυρόγιαννης και ο καθηγητής Θρησκευτικών κ. Μιλτιάδης Σγουρίδης παρακολούθησαν, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Ματιές στην πόλη».
Το σεμινάριο είχε ως αφετηρία τις εκπαιδευτικές δράσεις τού εγκεκριμένου από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Ματιές στην πόλη μας», που υλοποιεί το ΠΙΟΠ στην Αθήνα, με σκοπό τη γνωριμία τής πόλης ως αστικού περιβάλλοντος.
Στόχος τού σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί, εάν επιθυμούν μετά το πέρας τού σεμιναρίου, με τη δέουσα προσαρμογή, να σχεδιάσουν εθελοντικά τις δικές τους εκπαιδευτικές δράσεις, αξιοποιώντας ποικίλα στοιχεία και βιωματικές μεθόδους τού υλοποιούμενου από το ΠΙΟΠ προγράμματος.
Οι σχεδιαζόμενες δράσεις θα έχουν ως σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές διαχρονικά καλύτερα την πόλη μας, μέσα από μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τής θέασης τής πόλης και επανεκτίμησης τού αστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.
Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στις δράσεις θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων δεξιότητες ιστορικής σκέψης, ικανότητα χρήσης ιστορικών πηγών, παρατηρητικότητας, συνεργασίας σε ομάδα.
Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις, αλλά και αξιοποίηση ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων πηγών, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να γνωρίσουν την τοπική μας ιστορία, να γνωρίσουν τα σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια τής πόλης μας, να κατανοήσουν την έννοια “μνημείο” κ.ά.
Βασικός εκπαιδευτής τού σεμιναρίου ήταν ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Ανδρέας Λαπούρτας, προϊστάμενος τής Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ.