Αρσάκεια Πατρών

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 οι εκπαιδευτικοίτων των Αρσακείων Δημοτικών Πατρών και Ιωαννίνων παρακολούθησαν, στην Εστία Επιστημών, πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη γλώσσα και τη γραμματική.

Στόχος τής επιμόρφωσης ήταν να παρουσιαστούν σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για το Μάθημα τής Γλώσσας, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση στη διδασκαλία του από τους εκπαιδευτικούς τής Φ.Ε.

Η επιμόρφωση διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού Συντονισμού Ελληνικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από τη Συντονίστρια κ. Αθηνά Μακροπόδη και τη Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, φιλόλογο και γλωσσολόγο κ. Νέλλη Παππά.

Την επιμορφωτική συνάντηση άνοιξε η κ. Α. Μακροπόδη, η οποία μίλησε στους εκπαιδευτικούς για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και για τον τρόπο εισαγωγής καινοτομιών στη διδασκαλία τού γλωσσικού μαθήματος.

Τη σκυτάλη πήραν οι κ. Ε. Μπουραζέρη και Α. Λάμπρου, δασκάλες τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, για να παρουσιάσουν τα καινοτόμα και πολύ ελκυστικά για τα παιδιά αφηγηματικά εργαλεία τού ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Storias» (πατήστε εδώ), την εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή τους κατά το σχολικό έτος 2022-23, καθώς και τα οφέλη από την αξιοποίησή τους για την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού και, κυρίως, τής αφηγηματικής ικανότητας.

Η επιμόρφωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την κ. Ν. Παππά με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και διδακτικές συμβουλές σχετικά με τη γραμματική.
Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση γύρω από τις σχολικές γραμματικές και το Πρόγραμμα Σπουδών τής Γλώσσας, καθώς και γύρω από μια νέα πρόταση διδασκαλίας με έμφαση στην ουσία τής γλώσσας.

Η επιμορφωτική ημερίδα έκλεισε με την ξενάγηση των εκπαιδευτικών στους χώρους και τις εκθέσεις Μαθηματικών και Φυσικής τής Εστίας Επιστημών, από την υπεύθυνη κ. Δημοπούλου και τον κ. Ματθαίου.