Το «Multiplier event» για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 «Storias», που υλοποιείται στο Αρσάκειο Δημοτικό Πατρών, ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση τού επιμορφωτικού σεμιναρίου «Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» από τη δασκάλα M.Ed. τού Σχολείου κ. Ευγενία Μπουραζέρη.
Tο επιμορφωτικό εργαστήριο, συνολικής διάρκειας 2,5 ωρών, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση τού προγράμματος «Storias». Διοργανώθηκε διά ζώσης στις 28 Μαρτίου 2024 στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με υπεύθυνη κ. Βασιλική Μαντζουράτου και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας και φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών.
Στο διά ζώσης αυτό σεμινάριο η εκπαιδευτικός τού Σχολείου, αφού έκανε τη σχετική θεωρητική και βιβλιογραφική πλαισίωση, παρουσίασε το δημιουργικό υλικό και την παιγνιώδη προσέγγισή του, που στοχεύει στην ενίσχυση τής αφηγηματικής ικανότητας των μαθητών. Στη συνέχεια, ανέλυσε τη μέθοδο και τα χαρακτηριστικά τού ελεύθερου προς χρήση εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση των δεξιοτήτων γραμματισμού (πατήστε εδώ: storias.eu), το οποίο οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να δουν και ζωντανά, ξεφυλλίζοντας τα έτοιμα προς χρήση εγχειρίδια και παίρνοντας ιδέες για την αξιοποίησή τους στη σχολική τάξη μέσα από τα κατασκευασμένα εργαλεία που εκτίθεντο μπροστά τους.
Ακόμη, συζητήθηκε η εμπειρία τής πιλοτικής εφαρμογής τού δημιουργικού και πολύ ελκυστικού για τους μαθητές υλικού στις τάξεις τού Αρσακείου, καθώς και τα οφέλη για τους μαθητές με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες, ο τρόπος αξιοποίησης και μερικές συμβουλές για την πιο αποτελεσματική και εποικοδομητική εφαρμογή του.
Το συγκεκριμένο υλικό, που αξιοποιείται εδώ και δύο χρόνια από ομάδα δασκάλων τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, βρίσκεται πλέον στο σύνολό του διαθέσιμο για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό και ειδικό τής εκπαίδευσης.
https://www.arsakeio.gr/gr/patra/patra-elementary/ta-nea-mas/teachers-news/52006-epimorfotiko-seminario-gia-to-erasmus-programma-storias-39#sigProId30a26a2ca6