Αρσάκεια Πατρών
Στο πλαίσιο τού project «Λυρών… ήχοι», ομάδα μαθητών τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, μαζί με την καθηγήτρια Μουσικής κ. Λάρα Λυμπεροπούλου, επισκέφθηκαν το εργαστήριο κατασκευής λύρας τού Γιάννη Παναγιωτόπουλου, στην Πάτρα, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015.
Εκεί, σε τόνους ζεστούς και χροιά παραδοσιακή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν πολλές διαφορετικές λύρες, κυρίως πολίτικες αλλά και λύρες άλλων πολιτισμών. Συζήτησαν με τον καλλιτέχνη οργανοποιό τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται κατασκευαστικά οι επιθυμητοί ήχοι και πώς οι ήχοι αυτοί επηρεάζουν τον ψυχισμό τού ανθρώπου.
Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος είναι διπλωματούχος βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Μελέτησε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Τουρκία, Λίβανο, Τυνησία, Περσία). Από το 2003 έχει δημιουργήσει μουσικά σχήματα, όπως Εαρινή Ζυγιά, Μουσηγέτες, Flamarabenco, Vega, με σκοπό τη σύνθεση και την ερμηνεία μουσικής που συνδυάζει διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία. Το 2010 ίδρυσε το τμήμα παραδοσιακής μουσικής τής Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών και το 2011 το μουσικό σύνολο Οκτώηχος, που ερμηνεύει μεταγραφές βυζαντινών μουσικών κειμένων από φωνητικά σε οργανικά, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια εξειδικεύεται στην κατασκευή τής λύρας.