Αρσάκεια Πατρών

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη πειραμάτων, σχετικών με το κεφάλαιο των χημικών αντιδράσεων, από τη δρα Έφη Κουλούρη, μέλος ΕΔΙΠ τού τμήματος Χημείας τού Πανεπιστημίου Πατρών.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση για τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τη λειτουργία ενός χημικού εργαστηρίου και εν συνεχεία πληθώρα πειραμάτων, σχετικών με τα κεφάλαια των μεταθετικών και οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων, που αποτελούν βασικά κεφάλαια τής ύλης τους.

Τα πειράματα εντυπωσίασαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις τους:

«Τα πειράματα ήταν εντυπωσιακά. Είδαμε αρκετές χημικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα μου άρεσε το πείραμα με την απανθράκωση τής ζάχαρης από το θειικό οξύ. Παρατηρήσαμε πειραματικά όσα είχαμε μάθει θεωρητικά στην τάξη. Είναι αλήθεια ότι η πειραματική επίδειξη βοηθά στην αποτύπωση τής θεωρίας. Ήταν μια ευχάριστη και διδακτική εμπειρία.»
Σεραφείμα Σκούρα

«Τα πειράματα που έγιναν ήταν πολύ ενδιαφέροντα! Ένας εποικοδομητικός τρόπος εκμάθησης που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων. Σαφώς είναι απαραίτητη η θεωρία αλλά η εφαρμογή των όσων μαθαίνουμε μας κάνουν να τα εκτιμήσουμε και να τα κατανοήσουμε περισσότερο.»
Μαριλένα Παναγοπούλου

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών κ. Α. Γιαννακόπουλου, χημικού MSc, και N. Γιαννακόπουλου, χημικού M.Ed.