Αρσάκεια Πατρών

O καθηγητής τού Τμήματος Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παρούσης Μιχαήλ, στις 17 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου 2022, συνομίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές τής Β΄τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών για ζητήματα που άπτονται τής Βιοηθικής και σχετίζονται άμεσα με την τρέχουσα επικαιρότητα.

Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση ο κ. Παρούσης αναφέρθηκε στο ζήτημα τού εμβολιασμού και απάντησε στο ερώτημα εάν δύναται να θεωρηθεί ως κοινωνική υποχρέωση.

Στη διάλεξή του εστίασε:

Στις όψεις τής Φιλοσοφίας ως Θεωρητικής Ενόρασης και ως Πρακτικού Λόγου.

Στην Ηθική Στάση ως Ελεύθερη Αυτοδέσμευση σε καθήκοντα.

Στις ισχύουσες κοινές Αξίες ως θεμέλιο τής Ορθότητας των πράξεων.

Κατόπιν, με αφορμή την σύσταση τής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για την Υποχρεωτικότητα του Εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο της Υγείας(14\6\2021), συζήτησε με τους μαθητές το ερώτημα, εάν υπάρχει ένα καθολικό ηθικό καθήκον κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στη δεύτερη συνάντηση, μετά από μια εισαγωγή σχετικά με την διάκριση ηθικής και εθνικότητας, αναπτύχθηκαν ζητήματα σχετικά με το φιλοσοφικό πρόβλημα τού δικαίου πολέμου.

Εάν ο πόλεμος είναι ένα ύστατο μέσον, τότε θα πρέπει κανείς να θεωρήσει κριτικά αν οι σκοποί της εμπόλεμης βίας μπορούν να δικαιολογηθούν από υπέρτερες αξίες, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς όμως οι αξίες αυτές να εργαλειοποιούνται μονόπλευρα, αλλά αντίθετα να αντέχουν στον κριτικό έλεγχο τής καθολικευσιμότητάς τους.

Παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν η επιθετική επαναστατική βία τού 1821 για τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους ή η αμυντική πολεμική βία τού ΟΧΙ κατά των κατακτητών το 1940.

Τέλος, τονίστηκε ότι η ανάδειξη των όρων για το δικαίωμα στον πόλεμο δεν στερεί από το πρόσωπο την δυνατότητα και υποχρέωση τής λήψης ηθικών αποφάσεων εντός τού πολέμου.

Σε συνέχεια τής παρακολούθησης των διαλέξεων, ακολούθησε περαιτέρω ανάλυση των ζητημάτων που συζητήθηκαν στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλοσοφίας στη Β΄τάξη.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: κ. Παναγοπούλου Βασιλική, φιλόλογος, Med.