Αρσάκεια Πατρών
Χαρά και συγκίνηση στο ανακαινισμένο Παλαιό Αρσάκειο!

Το Δημαρχείο άνοιξε τις πύλες τού Παλαιού Αρσακείου στο προσωπικό και στους μαθητές των Αρσακείων Πατρών, που κατέκλυσαν τον χώρο χωρίς να κρύβουν τη συγκίνησή τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντήθηκαν έχοντας αναμνήσεις από το κτήριο.

Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής Υψηλών Θερμοκρασιών

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Χημείας τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, στο ερευνητικό κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών Ι.Τ.Ε./ Ε.Ι.ΧΗ.Μ.Υ.Θ. (Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής Υψηλών Θερμοκρασιών) και, συγκεκριμένα, στην ομάδα μελέτης γραφενίου. Το γραφένιο είναι η πιο λεπτή και ισχυρή μορφή άνθρακα με πλήθος εφαρμογών στη νανοτεχνολογία και στην κατασκευή νανοσυνθετικών υλικών.

Εικόνες Αγίων

Όπως κάθε χρόνο, και τα δυο τμήματα τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών έφτιαξαν, με τη μέθοδο decoupage, πάνω σε ξύλο και με διαστάσεις 20 x 14, εικόνες Αγίων, των οποίων το όνομα φέρουν οι μαθητές και μαθήτριες.

Περιβαλλοντική εκδρομή Α΄ και Β΄ τάξης στο Μπουραζάνι

Μία ξεχωριστή περιπέτεια έζησαν μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών στη διάρκεια τής τριήμερης περιβαλλοντικής εκδρομής τους. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν στη Γεωγραφία, τη Γεωλογία, την Ιστορία, τη Ζωολογία, τη Βοτανική και την Αγωγή Περιβάλλοντος στην περιοχή τής Ηπείρου.

Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ΄ τάξης στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους 2023-2024 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Λογοτεχνίας, μίλησαν για το Ολοκαύτωμα, εκπόνησαν εργασίες με ποικίλο περιεχόμενο σχετικό με το θέμα και ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από τη μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και την παρακολούθηση ταινιών. 

Green Game

Το Αράκειο Γυμνάσιο Πατρών συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Green Game, που έφτασε στο τέλος του. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις πολιτικής στοχεύουν στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των ανθρώπων γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ως απάντηση στα ερευνητικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αυξανόμενη σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών ζητημάτων και τής ανθρώπινης συμπεριφοράς και στάσης. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση από μόνη της έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, καθώς η απουσία ουσιαστικής δράσης εξακολουθεί να υφίσταται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων - ΣΕΠ «Επιχειρηματικότητα - Γνωριμία με τα επαγγέλματα»

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κ. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου-Παπαντωνίου, ομότιμη καθηγήτρια τού Παιδαγωγικού Τμήματος τής ΑΣΠΑΙΤΕ, με γνωστικό αντικείμενο την εκπαιδευτική έρευνα τής Δδδακτικής των θετικών επιστημών και τής τεχνολογίας. Η κ. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου-Παπαντωνίου έχει πτυχίο τού Φυσικού Τμήματος τού Πανεπιστημίου Πατρών, M.Sc. στο Πανεμιστήμιο Liverpool και διδακτορικό τού Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

Βράβευση για τους διαγωνισμούς Μαθηματικών «Θαλής» και «Ευκλείδης»

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2024 σε μια λαμπρή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο «My Way», με πλήθος κόσμου, το παράρτημα τής Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Αχαΐα βράβευσε τους μαθητές τού νομού που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθηματικούς  Διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης», καθώς και στον τοπικό διαγωνισμό για τους μαθητές τής Α΄ Γυμνασίου.

Εορτασμός τής εθνικής επετείου 1821

Με μια συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Πατρών τίμησαν τους ήρωες τής Επανάστασης τού 1821, με έμφαση στους στίχους τού «Ύμνου εις την Ελευθερία».

Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Harvard

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο “Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα”, επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Harvard, στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν επιστημονικά άρθρα υπό την καθοδήγηση τής υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τού κέντρου κ. Ματίνας Γκόγκα, από το αποθετήριο τής ψηφιακής βιβλιοθήκης τού Harvard, τα οποία και θα αξιοποιήσουν στην υλοποίηση των εργασιών τους.