Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Το Μουσικό Σύνολο (Όμιλος Χορωδίας και Ορχήστρα) τού Αρσακείου Γυμνασίου – Λυκείου και Αποφοίτων Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, συμμετείχε στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών στο πλαίσιο Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη τής Καρδίτσας.
Το Χορωδιακό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από 31 Μαρτίου έως 17 Απριλίου 2016 στις αίθουσες εκδηλώσεων τού Hotel Thessalikon Grand και τού Mouzaki Palace, με τη συμμετοχή πολλών χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα τής χορωδίας των Αρσακείων και το βιογραφικό της παρουσιάστηκαν στο κοινό από τον Αλέξη Κωστάλα. Το ρεπερτόριο περιλάμβανε έργα λόγιας χορωδιακής, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Η εμφάνιση τής χορωδίας των Σχολείων απέσπασε πολύ καλές κριτικές από την καλλιτεχνική Επιτροπή τού Φεστιβάλ, η οποία για ακόμη μια φορά πρότεινε τη συμμετοχή της σε αντίστοιχο χορωδιακό φεστιβάλ τού εξωτερικού. Μέλη τής διεθνούς καλλιτεχνικής Επιτροπής ήταν κορυφαίες προσωπικότητες τού καλλιτεχνικού χώρου, όπως η Suzana Kostic, πρόεδρος τού τμήματος Μουσικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Nis Σερβίας και διεθνούς φήμης μαέστρος, ο Alexander Kuyumdziev από τη Σόφια, καθηγητής στο South-Western University Neophit of Rila και διακεκριμένος καέστρος, ο Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος συνθέτης, μαέστρος, ομότιμος καθηγητής Σύνθεσης τού Πανεπιστημίου τής Βοστώνης και πρόεδρος τής Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, καθηγητής στην έδρα τής διεύθυνσης τού Κρατικού Ωδείου τής Νάπολης, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος κ.ά.
Η συμμετοχή των μαθητών τού Αρσακείου στο χορωδιακό αυτό φεστιβάλ είχε πολλαπλά οφέλη, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να καλλιεργηθούν φωνητικά και μουσικά μέσα από τη συστηματική και άρτια προετοιμασία, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να «συνομιλήσουν» μουσικά με αξιόλογες χορωδίες. Στο τέλος τής εκδήλωσης, όλες μαζί οι χορωδίες ερμήνευσαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ως κοινό έργο, τη σύνθεση «Ο πολυμήτις βασιλεύς» τού Γιάννη Δροσίτη, σε ποίηση Νικολάου (Ugo) Φώσκολου. Τις χορωδίες διηύθυνε ο Zoran Stanisavljevic, μαέστρος και καθηγητής τού Πανεπιστημίου Nis.
Την ευθύνη τής προετοιμασίας και τής εμφάνισης τής χορωδίας είχε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη. Πολύτιμη ήταν η συμβολή τού καθηγητή Χημείας τού Αρσακείου Λυκείου κ. Βασίλη Μυλωνά, o οποίος συνόδευσε τις φωνές με την κιθάρα και το μαντολίνο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η μουσική συμμετοχή των ταλαντούχων αποφοίτων Λυδίας Πεταλούδη, Ευαγγελίας Σταυρίδου και Χρυσάνθης Φαμιλωνίδου, καθώς και των συνοδών καθηγητών κ. Βασιλείου Μυλωνά και Βασιλικής Κωσταρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιατρός που συνόδευσε την εκπαιδευτική μετακίνηση ήταν ο Δημήτρης Ζούζουλας, απόφοιτος και παλαιό μέλος τού Μουσικού Συνόλου τού Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων.