Στο πλαίσιο τού Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα «το αρχαίο θέατρο τής Μίεζας και η σχολή τού Αριστοτέλη» οι μαθητές του Γ1 παρακολούθησαν ένα δίωρο αφιέρωμα στον Αριστοτέλη και το έργο του.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, η Συντονίστρια των Σχολείων Δρ Ιωακειμίδου παρουσίασε στους μαθητές τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και το ιστορικό και πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο αυτός έζησε και μεγαλούργησε.
Η καθηγήτρια κ. Καρανάσιου, φιλόλογος των σχολείων και υπεύθυνη τού Πολιτιστικού Προγράμματος, είχε προετοιμάσει κατάλληλα τους μαθητές για τη συνεργασία αυτή. Ενημερωμένοι πλήρως για τα δεδομένα τής εποχής (4ος-3οςπ.Χ. αιών) οι δεκαοχτώ έφηβοι συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο που αναπτύχθηκε για την αριστοτελική φιλοσοφία και τις συνθήκες, υπό τις οποίες αυτή διαμορφώθηκε. Εντυπωσιακή υπήρξε η γενικότερη λογοτεχνική κατάρτιση των μαθητών αλλά και η ικανότητά τους να θέτουντα κατάλληλα ερωτήματα για την ανάλυση τού θέματος.
Η έρευνα ξεκίνησε με την τοποθέτηση των προσώπων στο χώρο και στο χρόνο. Δόθηκαν με αδρές γραμμές οι κοινωνικές διαστάσεις τούθέματος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η επιλογή τού τόπου για την ίδρυση και λειτουργία τής σχολής τού Αριστοτέλη. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη χρονική ακολουθία των γεγονότων οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τη σημασία τού γεωγραφικού περιβάλλοντος για τη σύσταση τού «γυμνασίου», στο οποίο φοίτησαν ο διάδοχος τού μακεδονικού θρόνου Αλέξανδρος ο Γ΄ και οι γιοί των «ἑταίρων», ώστε να λάβουν την καλύτερη μόρφωση για τη ζωή τους και κυρίως για το ρόλο, που επρόκειτο να αναλάβουν στη συνέχεια. Η περιοχή τού σπηλαίου των Νυμφών αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για τον βασιλέα Φίλιππο τον Β΄, για να ανοικοδομήσει τη σχολή που θα φιλοξενούσε την ελίτ τής μακεδονικής δυναστείας.
Ωστόσο η επιτυχία στη σύσταση τής σχολής δεν σταματά στο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον της. Όσο τέλεια ήταν η γεωπολιτική θέση της τόσο τέλεια ήταν και η επιλογή τού προσώπου που θα δίδασκε σε αυτήν: του Αριστοτέλη. Με καταγωγή από τα Στάγειρα και μεγαλωμένος στη βασιλική αυλή των Μακεδόνων ( ο πατέρας του Νικόμαχος ήταν ο γιατρόςτού βασιλέα Αμύντα του Β΄) ο Αριστοτέλης ανέλαβε την εκπαίδευση του νεαρού Αλέξανδρου, όταν αυτός ήταν δεκατριών ετών. Μέσα σε τρία χρόνια ο δάσκαλος Αριστοτέλης καλλιέργησε το πνεύμα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών και διαμόρφωσε την προσωπικότητα του αρχηγού τής λαμπρότερης διάδοσης τού ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα τού κόσμου.
Η αριστοτελική φιλοσοφία περιλαμβάνει τα πάντα: λογική, βιολογία, ψυχολογία, φυσική, κοινωνιολογία, πολιτική, ρητορική και την λεγόμενη «ποιητική», τη μέθοδο δηλαδή για τη σύνθεση του έπους και της τραγωδίας. Η τραγική ποίηση και γενικά οι καλές τέχνες γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση στη Μακεδονία, χάρη στη συστηματική προσπάθεια φιλόμουσων βασιλέων. Ήδη ο Αρχέλαος είχε καλέσει τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη στη βασιλική αυλή και του προσέφερε το ιδανικό περιβάλλον για να εμπνευστεί δύο εξαιρετικά έργα (τις «Βάκχες» και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»). Τόσο η παλαιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας στις Αιγές όσο και η νέα στο λιμάνι της Πέλλας συνετέλεσαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, στον οποίο καλλιεργήθηκαν οι συνθήκες για ουσιαστική άνοδο του πολιτισμού. Στο μέσο της απόστασης μεταξύ των δύο «πρωτευουσών» μέσα σε ένα πραγματικό φυσικό παράδεισο οι Μακεδόνες μυήθηκαν στη «διδασκαλία» της τραγωδίας και εκπαιδεύτηκαν στην αριστοτελική φιλοσοφία με έναν τρόπο μοναδικό στην ιστορία των Ελλήνων.
Τι συνδέει όμως τον μεγαλύτερο τραγικό ποιητή της αρχαιότητας με τον μεγαλύτερο διανοητή όλων των εποχών; Πώς συσχετίζονται η τελειότητα μιας τραγωδίας του Ευριπίδη με τη μεθοδολογική ανάλυση του τραγικού έργου από τον Αριστοτέλη; Ποια γραμμή ενώνει το πνεύμα τού μεγαλύτερου φιλόσοφου με την έμπνευση τού πιο βαθυστόχαστου τραγικού ποιητή; Η μελέτη της απορίας αυτής αλλά και η αναζήτηση των αρχαίων πηγών για τις σωστές απαντήσεις θα γίνουν στη δεύτερη συνάντηση των μαθητών και των καθηγητριών τους στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το θέατρο της Μίεζας και τη Σχολή του Αριστοτέλη.
View the embedded image gallery online at:
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/34400-mieza-sxoli-aristoteli#sigProId44a976ca39
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/34400-mieza-sxoli-aristoteli#sigProId44a976ca39