Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 ομάδα μαθητών της Γ΄ τάξης προετοίμασε και παρουσίασε ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων στο πλαίσιο της δράσης «Ο δημιουργός του μήνα» και με αφορμή την επέτειο των 220 χρόνων από τη γέννηση και των 160 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή.
Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Γιος ενός κόντε και μιας γυναίκας του λαού. Σπούδασε στην Ιταλία. Ήταν ένας μεγάλος Ευρωπαίος, πού γνώριζε καλά τις εξελίξεις και τα προβλήματα πού αντιμετώπιζε η ποίηση αλλά και η κοινωνία του αιώνα του. Μπορούσε να είχε σταδιοδρομήσει εύκολα και άνετα στην Ιταλία. Προτίμησε όμως τα δύσκολα: αποφάσισε να δημιουργήσει το έργο του στα ελληνικά.
Από τα σπουδαιότερα έργα του είναι: ο Ύμνος στην Ελευθερία, Η Καταστροφή των Ψαρών, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Κρητικός, Ο Πόρφυρας, Η γυναίκα τής Ζάκυνθος και ο Λάμπρος.
Οι 158 στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερία γράφτηκαν μέσα σ’ ένα μήνα, τον Μάιο του 1823, όταν ο Σολωμός ήταν 25 χρονών, Ο Ύμνος μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού. Στις 4 Αυγούστου του 1865, με Βασιλικό διάταγμα, καθιερώθηκαν οι δύο πρώτες στροφές του ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Συνθέτοντάς τον Ύμνο είναι βέβαιο πως βρισκόταν σε υπέρτατη αυτοσυνειδησία ως Έλληνας και ως Άνθρωπος, όντας μόλις 25 χρονών.
Η αφύπνιση του Σολωμού για να γράψει στα Ελληνικά, γίνεται έπειτα από τη συνάντησή του με τον Σπύρο Τρικούπη στη Ζάκυνθο το 1823. «Γιατί δεν γράφεις Ελληνικά;», τον ρωτάει ο Τρικούπης. «Δεν ξέρω Ελληνικά, πώς θα μπορούσα να γράψω με επιτυχία;». Τότε συμφώνησαν να αρχίσουν μαθήματα Ελληνικών. Κάπως έτσι ο «Σολωμός πολιτογραφήθηκε στην ελληνική ποίηση».
Ο Σολωμός μάς έδειξε πώς να εκφραστούμε. Ψάχνει την αλήθεια και την ψάχνει στον λαό και την παράδοση. Διέπλασε την άμορφη και ακαλλιέργητη νεοελληνική γλώσσα και τη διαμόρφωσε σε άρτιο γλωσσικό όργανο, ικανό να εκφράσει τα λεπτότερα αισθήματα και τις υψηλότερες ιδέες του ανθρώπου. Πίστευε στη γλώσσα του λαού. «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, παρέξ ελευθερία και γλώσσα;» Ο Σολωμός ήξερε και ένιωθε τη συνέχεια, τη γλωσσική και πνευματική, όταν έλεγε: «Είναι τα χώματα του Ομήρου που το πόδι σας πατεί».
Αν και με υψηλή δυτική παιδεία, δεν επιχειρεί να επιβάλει το ξένο ως πραγματικό. Κάπου γράφει: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό».
Και κάποτε άλλοτε έγραψε: «Κλείσε μες την ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο».
Οι μαθητές παρουσίασαν [Δείτε την παρουσίαση εδώ..] το σολωμικό έργο, επιβεβαιώνοντας την κορυφαία θέση του στη λογοτεχνία, την αισθητική και την ιστορία. Ακούστηκαν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή, την καταγωγή και την πολύπλευρη μόρφωση του Ζακυνθινού ποιητή και αναφέρθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, δύο από τα οποία παρουσιάστηκαν μελοποιημένα. Παρουσίασαν οι μαθητές Θεόδωρος Δακουράς, Ειρήνη Ηλιάδου, Βασιλική Κολτσάκη, Νικόλαος Κώστα, Αιμίλιος Κερμανίδης και Νικόλαος Μαυρόπουλος, ενώ ο μαθητής Αριστείδης Καπελάνος συμμετείχε με σχετικό βίντεο. Μελοποιημένο απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», όπου προβάλλεται –σύμφωνα με τον Ιάκωβο Πολυλά– η ηθική ελευθερία ως το πιο οχυρό καταφύγιο της ανθρώπινης ψυχής που πολιορκείται από τη φυσική βία. Τραγούδησαν οι μαθητές Θεόδωρος Δακουράς, Αναστασία Κασακόγια, Βασιλική Κολτσάκη, Ιφιγένεια Παναγιωτίδου και Αγνή Τριλυράκη, συνοδευόμενοι από την Ειρήνη Ηλιάδου στην κιθάρα και τον Απόστολο Βεκόπουλο στο πιάνο [Δείτε εδώ..] .
Την ευθύνη της προετοιμασίας της ομάδας των μαθητών του τμήματος Αγωγής Προφορικού Λόγου είχε η φιλόλογος κ. Αντωνία Βουλγαράκη, ενώ την ευθύνη της προετοιμασίας του μουσικού μέρους είχε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.
View the embedded image gallery online at:
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/34680-dhmiourgos-noembriou#sigProId99e5bf618e
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/34680-dhmiourgos-noembriou#sigProId99e5bf618e