Βασικός στόχος των παιδαγωγικών επιστημών είναι η πολύπλευρη εκπαίδευση και αγωγή των μαθητών. Έτσι λοιπόν, παράλληλα με την επίτευξη των μαθησιακών στόχων, οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν και για τη σωστή αγωγή των μαθητών, καθώς και την εξασφάλιση της συναισθηματικής τους ισορροπίας.

Η σωστή συμπεριφορά, ο σεβασμός, η ευγένεια, η συναισθηματική ασφάλεια, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις, αποτελούν για τους εκπαιδευτικούς σημαίνουσες παραμέτρους, που οδηγούν τους μαθητές στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και εν συνεχεία στην ευκολότερη κατάκτηση της γνώσης. Είναι γεγονός πως όταν ο μαθητής αισθάνεται ήρεμος, ασφαλής, αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές του διαχειρίζεται με ωριμότητα τα συναισθήματά του, εντάσσεται στο σχολικό περιβάλλον, έχει σαφή ρόλο μέσα στην ομάδα, αποδέχεται τα όρια και ακολουθεί τους κανόνες, τότε μπορεί ευκολότερα να συγκεντρωθεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τον μήνα Νοέμβριο ξεκινούν στο Σχολείο μας, Προγράμματα Αγωγής και Συμβουλευτικής για τους μαθητές μας, τα οποία θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η Συμβουλευτική Ψυχολογική Υπηρεσία των Αρσακείων Σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων εφαρμόζει προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στη δυναμική του κάθε τμήματος ξεχωριστά. Με την παρουσία των ψυχοπαιδαγωγών στις τάξεις, μέσα από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ομαδικές δραστηριότητες, επιδιώκεται η βελτίωση της μαθητικής καθημερινότητας. Η Συμβουλευτική Ψυχολογική Υπηρεσία εργάζεται με κεντρικό άξονα τον μαθητή ως μονάδα, αλλά και ως μέρος του συνόλου της τάξης. Επιπλέον, παρέχει στους εκπαιδευτικούς ενισχυτικό και συμβουλευτικό υλικό, που λειτουργεί υποστηρικτικά στο παιδαγωγικό τους έργο.

Άλλωστε όλοι-και κυρίως οι μαθητές-χρειάζονται μια συμβουλή και μια αγκαλιά, ένα βλέμμα αγάπης και κατανόησης για να συνεχίσουν…

Η Διευθύντρια
Στυλιανή Μέλλιου-Κοτρωνιά 


και το διδακτικό προσωπικό