Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) - μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας και σπουδαίων παιδαγωγών, οι οποίοι αποτέλεσαν πρότυπα ήθους, παιδείας, καλλιέργειας  και ανθρωπισμού- παραθέτουμε επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του Προέδρου της Φ.Ε., Καθηγητή κ. Γ. Δ. Μπαμπινιώτη: «Χριστιανική και Ελληνική Πνευματικότητα».

«.......Για τους Τρείς Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, ουσία της παιδείας είναι η αγωγή και δεν νοείται αγωγή χωρίς «πνευματικά μαθήματα» και «επιμέλεια ψυχής».... Σε μια στιγμή εξάρσεως, ο Χρυσόστομος φθάνει να πει τη γνωστή ρήση: «Η παιδεία μετάληψις αγιότητός εστι»….

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Τρεις Ιεράρχες στον δάσκαλο και στους γονείς, «…παράγοντες, οι οποίοι όλο και περισσότερο στις μέρες μας συνυπολογίζονται στους βασικούς πόλους της Παιδείας…. .Η βασική αρχή για τον δάσκαλο είναι, κατά τους Μεγάλους Ιεράρχες, το παράδειγμα: «Τον δε παιδεύοντα, ου διά ρημάτων μόνον, αλλά διά πραγμάτων παιδεύειν χρή», λέει ο Ιερός Χρυσόστομος. Η «πολιτεία» του δασκάλου, η ζωή και οι πράξεις του, το παράδειγμά του, όχι η απλή διδασκαλία του είναι αυτή που οδηγεί στην παιδεία…….
 ... Σ’ αυτό που ιδιαίτερα επιμένουν και οι τρείς Μεγάλοι Πατέρες στις κατευθύνσεις που δίνουν προς τους γονείς είναι η ευθύνη των γονέων να αναθρέψουν τα παιδιά τους με χριστιανικές αρχές και αξίες: με «φόβον Θεού», με καλλιέργεια των αρετών της ψυχής και του πνεύματος και με παιδεία τέτοια, που ο νέος να αντιληφθεί ότι σκοπός της ζωής δεν είναι να πασχίζει για την απόκτηση χρημάτων ή διαφόρων καταναλωτικών αγαθών και μάταιης εξουσίας, αλλά για ό,τι συνιστά την ουσία της ζωής και για τις αξίες που πρέπει να εμπνέουν τη ζωή του Χριστιανού (σύνεση, ταπεινοφροσύνη, εγκράτεια, δικαιοσύνη, αυτογνωσία).......»

Η Διευθύντρια του Γ΄ Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού
Στυλιανή Μέλλιου- Κοτρωνιά