Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1 2 3
week 23 4 5 6 7 8 9 10
week 24 11 12 13 14 15 16 17
week 25 18 19 20 21 22 23 24
week 26 25 26 27 28 29 30
Δεκαμελής ομάδα μαθητών από την Α΄ και τη Β΄ τάξη τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχε στο 10ο Διεθνές Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών τού Μιλάνου, μετά από πρόσκληση τού Civico Liceo Linguistico A. Manzoni. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους τού ιταλικού σχολείου καθώς και στους χώρους τού πανεπιστημίου Bocconi, στο Μιλάνο, από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου 2015.
Πρόκειται για ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των πραγματικών συνεδριάσεων τού ΟΗΕ, στο οποίο οι μαθητές καλούνται να εκπροσωπήσουν μία ξένη χώρα και να συζητήσουν με άλλους σύνεδρους σημαντικά διεθνή θέματα ποικίλου περιεχομένου στα Αγγλικά. Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές σχολείων από διάφορα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη.
Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: το ζήτημα τής πολιτικής βίας στη Μυανμάρ, το ζήτημα τής δουλείας και τής διακίνησης ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επανασχεδιασμός νομικού πλαισίου όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες, το ζήτημα τής Ουκρανίας κ.ά. Οι μαθητές τού Αρσακείου εκπροσώπησαν τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο στις εξής επιτροπές:
Political Committee: Βλόντζου Μαρίλη, Ποζιού Παναγιώτα
Human Rights Committee: Καλογεροπούλου Φλώρα, Νικολακέα Μελίνα
Environment Committee: Καλογερόπουλος Ιωάννης, Στάθη Όλγα
Disarmament Committee: Λέττας Νικόλαος, Σταματιάδης Νικόλαος
ECOSOC (Economic and Social Council): Μαρίνης Πλούταρχος
Security Council: Σαρτζετάκη Χριστίνα.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις (debate) τής ημερήσιας διάταξης (agenda), τόσο στις επιτροπές (committees) όπου ήταν κατανεμημένοι όσο και στη Γενική Συνέλευση (General Assembly). Έλαβαν μέρος ενεργά και με ενθουσιασμό στις εργασίες τού συνεδρίου, επέδειξαν ιδιαίτερη διαπραγματευτική ικανότητα, πέρασαν αρκετά ψηφίσματα (resolutions) και τροποποιήσεις (amendments) επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την εμπειρία, η οποία σίγουρα θα αποτελέσει εμπειρία ζωής και θα επηρεάσει το μέλλον τους. Μάλιστα, ο μαθητής Μαρίνης Πλούταρχος (Β΄ τάξη), που εκπροσώπησε τη Γαλλία και ως πρέσβης στο συνέδριο, διακρίθηκε και βραβεύτηκε ως ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους στην επιτροπή του και ως ένας πολλά υποσχόμενος εκπρόσωπος ικανός να καταλάβει τη θέση τού Γενικού Γραμματέας τού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών.
Tους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν στο Μιλάνο οι καθηγήτριές τους και υπεύθυνες τού προγράμματος κ. Α. Τζαμάλη και Μ. Παππά.