Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού διοργάνωσε και εφέτος εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Σταδιοδρομίας», σε συνεργασία με το Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής τού θεσμού τού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Θέατρο των Σχολείων.
Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» προσκλήθηκαν γονείς μαθητών, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο, για να μιλήσουν στους μαθητές τής Γ΄ τάξης σχετικά με τη φύση, τις συνθήκες εργασίας, τους τομείς απασχόλησης, τις προοπτικές των επαγγελμάτων τους, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Σκοπός τής προσπάθειας αυτής είναι η έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των μαθητών μας για τον κόσμο των επαγγελμάτων, ώστε να ενδυναμωθεί η επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Στις «Ημέρες Σταδιοδρομίας» συμμετείχαν οι ακόλουθοι ομιλητές:
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
- Κάτια Ανδρεαδάκη, κτηνίατρος, ελεύθερη επαγγελματίας
- Σταύρος Γυφτόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός, επίκουρος καθηγητής Ε.Μ.Π.
- Αθανάσιος Ζησιός, χημικός μηχανικός, κυβερνήτης Α320 εκπαιδευτής και ελεγκτής πτήσεων Αεροπορίας Αιγαίου - εκπαιδευτής τύπου Α320 Εκπαιδευτικός Οργανισμός Aegean
- Ειρήνη Καράγιαννη, μουσικός, μονωδός μεσόφωνος Κλασικής Μουσικής (όπερα και συμφωνική μουσική), καθηγήτρια Μονωδίας
- Αναστάσιος Παπαναστασίου, Ολυμπιονίκης, Γενικός Διευθυντής Αθλητικών Εγκαταστάσεων τού ΑΝΟΓ, τέως Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών
- Ιωάννης Σπινάσας, πολιτικός μηχανικός, διδάκτωρ Ε.Μ.Π.
- Αναστάσιος Σταματόπουλος, χρηματιστής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηριακής Εταιρείας
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
- Σπυρίδων Γεωργουλέας, Πρόεδρος Πρωτοδικών - ανακριτής
- Νικόλαος Καλογρηάς, ιατροδικαστής - Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών
- Ευγενία Κατούφα, δημοσιογράφος, κοινωνική επιστήμων
- Τέτη Μαμούρη, Τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τής ΔΕΔΔΗΕ
- Πηνελόπη Νικολαϊδου, δασκάλα στην Ειδική Αγωγή, Med
- Ειρήνη Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος, επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών Ελληνικών Συλλογών Μουσείου Μπενάκη.

Οι δεκατρείς προσκεκλημένοι ομιλητές εντάχθηκαν σε τρία πάνελ των τριών και ένα των τεσσάρων ατόμων (από δύο την κάθε ημέρα). Στην αρχή κάθε επαγγελματίας έκανε μία εισήγηση 15 λεπτών, κατά την οποία, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, μετέφερε στους μαθητές τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον επαγγελματικό του χώρο. Στο τέλος, όταν ολοκλήρωναν τις εισηγήσεις τους όλοι οι ομιλητές του πάνελ, ακολουθούσε συζήτηση με τα παιδιά, την οποία συντόνιζε ο καθηγητής επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης. Κατά τη διάρκεια τής συζήτησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις γενικού περιεχομένου προς όλους τους ομιλητές τού πάνελ, αλλά και να διατυπώσουν τις απορίες τους σχετικά με συγκεκριμένα σημεία των ομιλιών που άκουσαν και τους προβληματισμούς τους σχετικά με μέλλον.
Ξεχωριστή στιγμή τής εκδήλωσης αποτέλεσε η πρωτοβουλία τής κ. Ειρήνης Καράγιαννη να αποδώσει το μελοποιημένο από τον Σάββα Ι. Κασσώτη το ποίημα τού Κωνσταντίνου Καβάφη «Έτσι πολύ ατένισα» και να τραγουδήσει απόσπασμα από την όπερα «Κάρμεν» τού Ζωρζ Μπιζέ. Την κ. Καράγιαννη συνόδευσε στο πιάνο η καθηγήτρια Μουσικής κ. Κωνσταντίνα Γύφτουλα.
Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ευθαλία Ταμπακάκη και η Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Δέσποινα Καπογιάννη, ενώ την ευθύνη τής οργάνωσής της είχαν οι καθηγητές - Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελής Κατηνιώτης και Κατερίνα Σουφλιά.