Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο μάθημα τής Θεατρικής Αγωγής, οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μαζί με την καθηγήτριά τους κ. Α. Ζάχου, επεξεργάστηκαν το θέμα τού σχολικού εκφοβισμού.
Το διάστημα από 2 μέχρι 6 Μαρτίου 2015 συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες.
Αρχικά αφιερώθηκε χρόνος στην απόδοση διαφόρων βασικών συναισθημάτων μέσα από την έκφραση τού προσώπου (χαίρομαι, λυπάμαι, φοβάμαι κ.ο.κ.). Στο τέλος δόθηκε έμφαση στον θυμό: "Όταν θυμώνω νιώθω σαν....ηφαίστειο/ μπαλόνι..." κ.λπ. Οι μαθητές ανακάλεσαν και εξέφρασαν σε ποιες περιπτώσεις θυμώνουν και πώς το εκφράζουν, με ποιους τρόπους. Δόθηκε έμφαση στη διάκριση σωματικής βίας από την λεκτική βία και από τις διάφορες άλλες εκφράσεις θυμού, με ένα μπαλόνι, όπου διοχετεύθηκε η ένταση τού θυμού. Η δράση ολοκληρώθηκε με μουσικοκινητικό παιχνίδι, όπου οι μαθητές έπρεπε να βρουν εκφράσεις συμφιλίωσης μετά από ένα επεισόδιο θυμού.
Σε επόμενη ώρα οι μαθητές, με αφορμή το προσφιλές παραμύθι "Το Ασχημόπαπο", έπαιξαν ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης: Ένα παιδί προθυμοποιήθηκε να παίξει τον ρόλο τού ασχημόπαπου ενώ τα υπόλοιπα το κατηγορούσαν. Στη συνέχεια αυτό το παράδειγμα μεταφέρθηκε στις σχέσεις των ανθρώπων και με κατάλληλες εικόνες (σκίτσα αναρτημένα σε ταμπλό) οι μαθητές έκαναν την αναγωγή από το ασχημόπαπο στις σχέσεις των παιδιών, όπου πολλά ασκούν λεκτικό εκφοβισμό εναντίον ενός.