Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Κατά τη διάρκεια τού Β΄ τριμήνου τού σχολικού έτους 2013-2014, στo πλαίσιo τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Λ. Πανούση και Ζ. Παπανδρέου, μελέτησαν το βιβλίο τής Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου "Ένας παράξενος επισκέπτης".
Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν να διαλευκάνουν το μυστήριο που κρυβόταν πίσω από το πρόσωπο ενός μοναχικού άντρα με μπερέ και τεράστια μαύρα γυαλιά, που τριγυρνούσε στο νησί τής Κύθνου. Ταυτίστηκαν με την παρέα των παιδιών που πήγαν στο νησί για διακοπές και παρακολουθούσαν τον μυστήριο άντρα και έμαθαν την ιστορία του. Αρχικά υποψιάστηκαν πως ίσως ήταν αρχαιοκάπηλος, τελικά όμως ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος με χρυσή καρδιά.
Μέσα από τις σελίδες τού βιβλίου οι μικροί μαθητές κατάφεραν να πάρουν μέρος σε μια  λογοτεχνική εξερεύνηση. Ανακάλυψαν τις ομορφιές τού τόπου, εξερεύνησαν τα σπήλαια, τα κάστρα, αρχαία λατομεία, ιαματικά λουτρά και τις εκκλησιές στο μικρό Κυκλαδονήσι. Έμαθαν έθιμα, θρύλους και παλιές ιστορίες. Μαγεύτηκαν από τα κρυστάλλινα νερά και τις πανέμορφες παραλίες. Περιπλανήθηκαν στα στενά τής Χώρας, γνώρισαν τοπικούς μεζέδες και γλυκίσματα και ένιωσαν την ανάγκη να ταξιδέψουν ώς την Κύθνο, όχι μόνο με τη φαντασία τους.
Το βιβλίο έγινε η αφορμή να επισκεφθούν το διαδίκτυο και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες αλλά και εικόνες από εκείνα τα μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί ένα υλικό που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός άλμπουμ με φωτογραφίες αφιερωμένο στην Κύθνο, το οποίο και χάρισαν στη συγγραφέα την ημέρα που επισκέφθηκε στο Σχολείο. Τους είχε κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον και ήθελαν να τη γνωρίσουν για να τους πει περισσότερα για τα μέρη που έχει επισκεφθεί και την έμπνευσή της να αποτυπώσει στο χαρτί πραγματικές ιστορίες.