Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης στο πλαίσιο τού διαθεματικού σχεδίου εργασίας «Το κουδούνι…χτύπησε» επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Το υπέροχο αυτό μουσείο βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο τού 19ου αιώνα, το οποίο εντυπωσιάζει για τις διακοσμητικές του λεπτομέρειες και τις πλούσιες οροφογραφίες.
Τα παιδιά μεταφέρονται με βιωματικό τρόπο στο παλιό σχολείο. Κάθονται στα παλιά ξύλινα θρανία και, μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και παιχνίδια γνώσεων, μαθαίνουν για την κτηριακή υποδομή των σχολείων τής μεταπολεμικής εποχής, τις δυσκολίες των παιδιών να μορφωθούν λόγω ανέχειας, έλλειψης φροντίδας εκ μέρους των γονέων  και απουσίας τής δωρεάν παιδείας.
Ταυτόχρονα οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για το παιδαγωγικό σύστημα των προηγούμενων αιώνων και την αυθεντία τού δασκάλου, όπως αυτή αποτυπώνεται σημειολογικά και πολυτροπικά μέσω των εκθεμάτων.
Τέλος, με ομαδοσυνεργατικές παιγνιώδεις δραστηριότητες τα παιδιά παίζουν, φτιάχνοντας ιστορίες και συμπληρώνοντας παζλ, και ευαισθητοποιούνται ανακαλύπτοντας οι ίδιοι τις γνώσεις και αλληλεπιδρώντας τόσο με τους συμμαθητές τους όσο και με το περιβάλλον τού μουσείου.