Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Τον μήνα Φεβρουάριο 2016, στο μάθημα τής Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας κ. Αθανασίου,αναφέρθηκαν  στα δικαιώματά τους και έμαθαν να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.
Έφτιαξαν κάρτες-αφίσες με τα δικαιώματά τους για παιχνίδι, άθληση, εκπαίδευση, υγιεινή διατροφή, εργασία, υγεία, στις οποίες ζωγράφισαν και κόλλησαν φωτογραφίες με πρωτότυπο τρόπο.
Ακόμη χωρίστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη τού 1948 και κατέγραψαν τις πιθανές συνέπειες που θα είχαν για τα παιδιά αν έλειπαν μερικά από αυτά, όπως: οικογένεια, ιατρική βοήθεια, πολιτισμός, εργασία, ελευθερία, ασφάλεια, κατοικία.
Τέλος, έμαθαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα τού Παιδιού τού 1989 από τον Ο.Η.Ε., και τού 1992 στη χώρα μας. Συνεργάστηκαν σε τέσσερεις ομάδες, όπου ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης- εκπαίδευσης, προστασίας και συμμετοχής των παιδιών.
Με όλα αυτά οι μαθητές συνειδητοποίησαν τα δικαιώματα τού ανθρώπου γενικά και των παιδιών ειδικότερα, με τη βιωματική μέθοδο (ανακάλυψη-δημιουργία-υλοποίηση-συνεργασία).