Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις 24 Φεβρουαρίου 2016, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού A΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης συμμετείχαν στην παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης αναλφαβητισμού με διάφορες δράσεις. Αρχικά ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα τής γνώσης «γραφής» και «ανάγνωσης», μέσω ενός μικρού αφιερώματος στην World Read Αloud Day.


Σκοπός ήταν να γιορτάσουν τη δύναμη των λέξεων και των κειμένων και να μοιραστούν τη χαρά τής ανάγνωσης. Οι εκπαιδευτικοί θέλησαν να μεταφέρουμε στους μαθητές την αγάπη τους για το διάβασμα και να τους κάνουν ενεργούς αναγνώστες. Να τους ενημερώσουν για το δικαίωμα στην εκπαίδευση που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι συνομήλικοί τους και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά, αναφέροντας τον απίστευτο αριθμό των 794.000.000 αγράμματων ανθρώπων που δυστυχώς υπάρχουν στις μέρες μας.
Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν εντυπωσιακή. Με εκπληκτική ωριμότητα διατύπωσαν τη σπουδαιότητα τού να γνωρίζει κανείς να διαβάζει, ενώ με λέξεις όπως “embarrassed”, “horrified”, “isolated” χαρακτήρισαν το πώς θα αισθάνονταν αν τυχόν δεν μπορούσαν να διαβάσουν. «Κατασκεύασαν» το δικό τους Reading Identity Web μέσα από το οποίο κατάλαβαν πόσο μοιάζουμε όλοι, αφού τελικά έχουμε παρόμοια ααναγνωστικά ενδιαφέροντα και μας αρέσει να διαβάζουμε σε παρόμοια μέρη, κάτω από ένα δέντρο για παράδειγμα. Έφτιαξαν “posts” για social media προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα τού WRAD, ετοίμασαν μικρά «αγαπημένα» κείμενα κάθε είδους και περιεχομένου και τα διάβασαν δυνατά στην τάξη ώστε να τα «μοιραστούν» με τους συμμαθητές τους. Μια προσωπική εμπειρία, ένα γνωμικό, ένα τρυφερό ποίημα, ένα ppt, αλλά και τα χαρακτηριστικά ενός νέου μοντέλου super fast αυτοκινήτου αξίζουν να τα ακούσουν όλοι! Τέλος, με τη βοήθεια τής θεατρολόγου τού Σχολείου κ. Α. Κολτσιδοπούλου, η ανάγνωση πήρε «χρώμα» και «υπόσταση» μέσα από τους As if I were…. ρόλους που υποδύθηκαν οι μαθητές.
Καλή ανάγνωση!

"I WILL READ
I will read on a boat
I will read with a goat
I will read on a train
I will read in the rain
I will read with a fox
I will read in a box
I will read with a mouse
I will read in a house
I will read here or there
I will read everywhere!!!"
Dr Seus