Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Ο κήπος τού Σχολείου μας», στο τέλος Μαρτίου 2016 οι μαθητές τής Β΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μαζί  με τη δασκάλα τους κ. Μ. Χωριανοπούλου, ασχολήθηκαν με τη δημιουργία και το φύτεμα ενός λαχανόκηπου στον περιβάλλοντα χώρο τού Σχολείου.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τού Σχολείου, η Διευθύντρια κ. Βιτζηλαίου και οι κηπουροί τού Σχολείου που προετοίμασαν το χωραφάκι τους.
Τα παιδιά ξεκίνησαν καθαρίζοντας τον λαχανόκηπο από τις πέτρες. Ο κηπουρός έφτιαξε πρασιές και οι μικροί μαθητές αναγνώρισαν τα γεωμετρικά σχέδια που δημιουργήθηκαν, μέτρησαν με μέτρο τις πλευρές και υπολόγισαν την περίμετρο. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο φύτευσης κάθε λαχανικού (άλλο με σπόρους, άλλο με μικρά φυντάνια, άλλο με βολβούς) και άρχισε η δουλειά σε ομάδες. Φύτεψαν μαρούλια, πατάτες, κρεμμύδια, αρακά, σπανάκι, ρόκα, σέσκουλα, μαϊντανό, άνιθο, καρότα, ραπανάκια, παντζάρια κ.ά., προσφορά όλα τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Δημιούργησαν έτσι τον δικό τους λαχανόκηπο και όλοι παραδέχτηκαν πόσο δύσκολη και κουραστική είναι η δουλειά τού αγρότη.
Η δράση συνδυάστηκε με την ενότητα τού βιβλίου τής Γλώσσας «Χρήσιμες οδηγίες» και το μάθημα «Πώς να φυτέψεις έναν κάκτο».
Παράλληλα στα Μαθηματικά και στο πλαίσιο τής ενότητας «Το χωράφι», έφτιαξαν και έλυσαν προβλήματα και ασκήσεις πολλαπλασιασμού χρησιμοποιώντας τα δικά τους λαχανικά.
Και οι αγροτικές δράσεις συνεχίζονται…