Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στο β΄ τρίμηνο τού σχολικού έτους 2015-2016, μελέτησαν το βιβλίο τής Ελένης Πριοβόλου «Ο τρυφεράκανθος», στο οποίο  προβάλλονται πολλά σύγχρονα θέματα, όπως αυτό τής διαφορετικότητας και τού σεβασμού στην ετερότητα, τής αποδοχής και τής αναγνώρισης τού άλλου που βρίσκεται δίπλα μας.
Με τον δυνατό της λόγο και με την ομορφιά μιας παραμυθένιας διήγησης, η συγγραφέας χειρίζεται με ιδιαίτερο τρόπο την έννοια τής φιλίας, τής αρμονικής συνύπαρξης, τής αγάπης και μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και ανθρωπισμού. Το κείμενο δένει άψογα με την εικονογράφηση τής Κατερίνας Βερούτσου, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Τα παιδιά διάβασαν και αγάπησαν το βιβλίο, τον λόγο και την εικόνα. Μαγεύτηκαν από το κείμενο και τις ζωγραφιές και ένιωσαν τρυφερά συναισθήματα για τον ήρωα, τον μικρό σκαντζόχοιρο. Θέλησαν να γνωρίσουν τη συγγραφέα και ανέλαβαν δράση για να την εντυπωσιάσουν. Δουλεύοντας ομαδικά, συνεργάστηκαν αρμονικά και επεξεργάστηκαν το βιβλίο με ποικίλους τρόπους.
Οι μαθητές τής Δ΄1 τάξης, με τη δασκάλα τους κ. Λουκία Λουκαδάκου, ζωγράφισαν αφίσα διαφήμισης τού βιβλίου, δημιούργησαν αινίγματα και ακροστοιχίδα, παρουσίασαν την ιστορία τού βιβλίου με έμμετρο τρόπο, ενώ ένας μαθητής εικονοποίησε το ξωτικό τού δάσους. Τέλος όλοι μαζί ζωγράφισαν τον Τρυφεράκανθο και τον Ακανθόχοιρο, στους οποίους «φόρτωσαν» τα αδύνατα και τα δυνατά τους σημεία αντίστοιχα, συνδέοντας τις δράσεις τής Φιλαναγνωσίας με το διαθεματικό τους «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, συναισθήματα σωρό!».
Στην Δ΄2 τάξη οι μαθητές, με τη δασκάλα τους κ. Λένα Πανούση, ανέλαβαν να γράψουν έναν διαφορετικό επίλογο τού βιβλίου, δημιούργησαν ένα αλλιώτικο εξώφυλλο με νέο τίτλο, συνέθεσαν ένα ποίημα και κατέγραψαν τις ερωτήσεις που ήθελαν να υποβάλουν στη συγγραφέα. Μια ομάδα επέλεξε μία συγκεκριμένη σκηνή από το κείμενο και δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο.
Την πρώτη ημέρα τής Εβδομάδας τού Βιβλίου, τα παιδιά υποδέχτηκαν τη συγγραφέα στην ομαδοσυνεργατική αίθουσα, η οποία ήταν όμορφα διακοσμημένα με χάρτινους σκαντζόχοιρους. Η κ. Πριοβόλου γοήτευσε τα παιδιά. Με αμεσότητα και γλυκύτητα τους μίλησε για τα προσωπικά της βιώματα που την οδήγησαν να εμπνευστεί την ιστορία τού Τρυφεράκανθου. Ήταν πραγματικά μια εποικοδομητική συνάντηση.