Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η βιβλιοθήκη των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται προτείνοντας και υλοποιώντας ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.
Έτσι, τον Δεκέμβριο τού 2016, με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πραγματοποίησαν ενδιαφέροντα εορταστικά και φιλαναγνωστικά προγράμματα, που σχεδίασε ο υπεύθυνος κ. Γιάννης Κουμαντάκης σε συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων.
Συγκεκριμένα οι μαθητές τής Α΄ τάξης περιηγήθηκαν στη χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικους σελιδοδείκτες για τα πρώτα βιβλία που θα διαβάσουν. Ακόμη σε μια κοινή δράση με τη βοήθεια των μαθητών τής Στ΄ τάξης έγραψαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του να εκπληρώσει τις επιθυμίες τους για όλα τα παιδιά τού κόσμου.
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη, δανείστηκαν βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και έφτιαξε όμορφους σελιδοδείκτες.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης ζωντάνεψαν τη βιβλιοθήκη με χριστουγεννιάτικες μουσικές, συναντήθηκαν με τη μουσικό και συγγραφέα κ. Τατιάνα Ζωγράφου, μίλησαν για το βιβλίο της «Αν ήμουν Αϊ-Βασίλης» και απαντώντας σε χριστουγεννιάτικα κουίζ και σταυρόλεξα απέδειξαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά την πιο αγαπημένη εορτή των παιδιών.
Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Γράμμα από τη βιβλιοθήκη». Σύμφωνα με αυτό τα παιδιά επέλεξαν ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο και έγραψαν ένα γράμμα προς τον μαθητή που θα το επιλέξει και θα το δανειστεί για τις διακοπές.
Τέλος, οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων έπαιξαν «Το κυνήγι τού κρυμμένου θησαυρού»:  χωρισμένοι σε ομάδες ασχολήθηκαν με διάφορους συγγραφείς και περιηγήθηκαν στους χώρους τής βιβλιοθήκης αναζητώντας την απάντηση στις εκάστοτε ερωτήσεις τού παιχνιδιού. Νικήτρια ήταν η ομάδα που έβρισκε τον τελικό φάκελο.
Μέσα στο πνεύμα των ημερών κινήθηκε ένας αγαπημένος χώρος των μαθητών, η βιβλιοθήκη, που καλλιεργεί τη φαντασία, την κριτική και τη δημιουργική σκέψη, βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να γίνουν καλοί αναγνώστες.