Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η Αίθουσα Θεατρικής Αγωγής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης στολίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Με οδηγό τον... Ανρί Ματίς, οι μαθητές τού Ε΄ 1, με τη βοήθεια τής δασκάλας τους κ. Ταταράκη Κατερίνας, προσκαλούν σε δημιουργικό περίπατο, σε έναν κήπο φωτεινό τους γονείς  τους.
Η εισαγωγή γίνεται με το πιανιστικό μουσικό πρελούδιο. Μια μαθήτρια και μια μητέρα ερμηνεύουν. Ο γαλάζιος Δούναβης ακολουθείται από τη συμβολική διασκευή τού κινηματογραφικού θέματος «Η Ζωή είναι ωραία».
Και ύστερα μια πρωτότυπη εικαστική αφήγηση «Η Ιζαντόρα Ντακ στον κήπο τού Ματίς», που αποτελεί συρραφή δύο βιβλίων. Οι διαφορετικές μορφές τέχνης αλληλοδιαδέχονται η μια την άλλη.
Τα παιδιά αφηγούνται με τρόπο θεατρικό και ύστερα τραγουδούν και χορεύουν, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται μια  εικαστική ένωση των εικονογραφήσεων των δύο βιβλίων και των αντίστοιχων ζωγραφιών των μαθητών.
Τα νοήματα, η ευαισθησία και το χιούμορ συνοδεύουν τη συναισθηματική πολυχρωμία.
Πέντε μαθήτριες εκφράζουν την αρχική μελαγχολία τής πλοκής, χορεύοντας αριστοτεχνικά σε δική τους χορογραφία ένα απόσπασμα τής "Λίμνης των Κύκνων" και στη συνέχεια  ένας συμμαθητής τους ερμηνεύει στην κιθάρα το «Χάρτινο το φεγγαράκι».
Κατά την ολοκλήρωση τής εικαστικής αφήγησης οι μαθητές τραγουδούν υπενθυμίζοντας: «Κάθε κήπος έχει μια γωνιά για τα παιδιά» («Οδός ονείρων»).
Στο τέλος η προσκεκλημένη τού εκδοτικού οίκου "Καλειδοσκόπιο" κ. Σταμπόγλη αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να ενώνονται δύο βιβλία επί σκηνής. Ήρθα για να δώσω το βιβλίο στο Σχολείο σας και εσείς μου χαρίσατε το βιβλίο τού Σχολείου σας».
Ακολουθεί η παρουσίαση τού εφετινού διαθεματικού «Σχηματίζοντας τη ζωή μας».
Η έννοια και η πολύπλευρη σημασία των διαφορετικών σχημάτων εξετάζεται από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, από εκείνη τής φύσης, τής ιστορίας και τού Συμβολισμού μέχρι και εκείνη των διαφορετικών επιστημών και τεχνών, όπως η Γεωμετρία, η Αρχιτεκτονική, η Ζωγραφική και η Μουσική.
Δύο γονείς αρχιτέκτονες αποκαλύπτουν τη μακέτα που δημιούργησαν μαζί με τους μαθητές, ενώ δύο μητέρες παίζουν ένα ρόντο (κυκλική μορφή) και ένα παραδοσιακό τραγούδι, σε πιάνο και κιθάρα αντίστοιχα.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το πρόγραμμα πρόληψης "Youth Power", που εφαρμόστηκε στο Ε΄1 σε όλη τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς.
Τις αναφορές και προβολές των σκέψεων και των έργων των παιδιών συνόδευσε η πρωτότυπη δημιουργία ενός πατέρα φωτογράφου, ο οποίος, μαζί με μια ομάδα μαθητών "ηθοποιών" έφτιαξε την ταινία μικρού μήκους με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα πολυμέσα.
Στον λυρικό επίλογο που ολοκλήρωσε τη γιορτή, παιδιά, γονείς και δάσκαλοι τραγούδησαν και χόρεψαν με τη βοήθεια τού δεξιοτέχνη μαθητή – ντράμερ προσαρμοσμένες διασκευές γνωστών τραγουδιών.
Οι 28 μαθητές, αφού δέχτηκαν με χαμόγελο τις υπέροχες χειροποίητες δημιουργίες αλλά και τις γευστικότατες αποχαιρετιστήριες λιχουδιές κάποιων γονέων ένωσαν την επιθυμία τους σε μια κοινή υπόσχεση.
Όπως αναφέρουν στην ομαδική συγγραφή τού λευκώματος «28 συν ένα», τον Δεκέμβριο τού 2028, θα είναι όλοι εκεί. Κάνοντας περίπατο στον ίδιο κήπο, διακρίνοντας τη νέα ζωή μέσα  από τήν ατομική τους εξέλιξης, να θυμηθούν και να διακρίνουν τη χαρά τής σποράς, τής δημιουργίας και τής συγκομιδής.
Η χαρά τής γιορτής τής ζωής και η προβολή της στο μέλλον!