Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), οι μαθητές τής Ε΄2 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, συμμετείχαν για μία εβδομάδα (από 16 έως 20 Οκτωβρίου 2017) σε σειρά σχετικών δράσεων.
Η αρχική θεωρητική προσέγγιση επεκτάθηκε σε βιωματική, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής δεν είναι απλώς υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ανάγκη και εν δυνάμει απόλαυση για κάθε άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του.
Ξεκινώντας από την κατανόηση τής διατροφικής πυραμίδας και των γενικών αρχών, με έμφαση στην αξία των μεσογειακών διατροφικών χαρακτηριστικών, οι μαθητές προετοίμασαν και προέβαλαν στην τάξη μικρές ατομικές παρουσιάσεις (power point με πληροφορίες και συμβουλές), δημιούργησαν και έπαιξαν παιχνίδια (ακροστιχίδες, σταυρόλεξα κ.ά.) και κατασκεύασαν χειροποίητες χάρτινες διατροφικές πυραμίδες.
Επίσης τα παιδιά συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δράση με τίτλο «’Εκθεση βιβλίου», που σχεδιάσε ο βιβλιοθηκονόμος των Σχολείων κ. Γιάννης Κουμαντάκης. Χώρισε τους μαθητές σε ομάδες συστατικών και τροφίμων και τους καλούσε να ανακαλύψουν σχετικούς τίτλους βιβλίων, ψάχνοντας τα ράφια τής βιβλιοθήκης.
Η πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών αναφορών ξεκίνησε από το οργανωμένο από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους ποιοτικό πρωινό γεύμα τής Δευτέρας 16ης Οκτωβρίου (Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής) και επεκτάθηκε σε όλη τη διάρκεια τής εβδομάδας, πλαισιώνοντας τις υπόλοιπες δράσεις με υγιεινά συμμαθητικά κεράσματα και συνδυάζοντας «το ωφέλιμον μετά τού τερπνού»!

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή
είναι που πρέπει σε κανονικά διαστήματα να σταματάμε ό,τι είναι αυτό που κάνουμε
και να αφιερώνουμε την προσοχή μας στο φαγητό.
Luciano Pavarotti