Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές τής Στ΄ 2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος που εκπονούν εφέτος με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού», γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου 2017) με έναν πρωτότυπο τρόπο μετά από παρότρυνση τής δασκάλας τους κ. Παπαφιτσώρου.
Με το σκεπτικό ότι το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι τού πολιτισμού μιας χώρας και αποτελεί στοιχείο που ενώνει τους λαούς, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα τους, ετοίμασαν με τη βοήθεια των γονιών τους παραδοσιακά εδέσματα από διάφορες χώρες τής Ευρώπης. Έτσι, ένας μικρός μπουφές στήθηκε στην τάξη και όλοι απόλαυσαν τις εκλεκτές γεύσεις.
Σε δεύτερο χρόνο, οι μαθητές επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη τού Σχολείου όπου πήραν μέρος στο βιωματικό πρόγραμμα «Η απάντηση βρίσκεται στα βιβλία».
Συγκεκριμένα, τα παιδιά, με την καθοδήγηση τού βιβλιοθηκονόμου κ. Γιάννη Κουμαντάκη, μελέτησαν ανά ομάδες βιβλία με θέμα τη διατροφή, αναζήτησαν πληροφορίες σε αυτά και στη συνέχεια, σε ειδικό φύλλο εργασίας, διατύπωσαν ερωτήσεις με βάση το βιβλίο που επεξεργάστηκαν.
Στο τέλος κάθε ομάδα υπέβαλε τις ερωτήσεις της στις υπόλοιπες.
Τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βραβευμένο με Όσκαρ animation « Το σκιάχτρο», το οποίο αποτυπώνει με απλό τρόπο την αλήθεια πίσω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας.
Έτσι οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις διατροφικές τους επιλογές και οδηγήθηκαν σε έναν δημιουργικό διάλογο για τα όρια τής ανθρώπινης παρέμβασης στα τρόφιμα.