Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε... ο Τσάρλι Τσάπλιν, που σε ρόλο δικτάτορα, σαν ένα άτακτο μικρό παιδί, έπαιξε με το μπαλόνι που λέγονταν "Υδρόγειος".
Στη συνέχεια η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης εκφώνησε λόγο ιστορικό και διδακτικό, συσχετίζοντας τα ηρωικά συμβάντα εκείνης τής εποχής με τα υψηλά και διαχρονικά κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των μαθητών και μικρών πολιτών.
Κατά το επετειακό αυτό αφιέρωμα, που είχε τίτλο «Όψεις τριών ημερών», τα γεγονότα τής επταετίας, και ιδιαίτερα τού Πολυτεχνείου, προσεγγίστηκαν πολύπρευρα.
Οι μαθητές, και κατ’ επέκταση οι θεατές, είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν το ίδιο γεγονός μέσα από τα μάτια αφενός των φοιτητών, των πολιτών και των καλλιτεχνών και αφετέρου των δικτατόρων και των στρατιωτών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η παρουσία αρχαίων ιερειών που με τρόπο λυρικό αντλούσαν από τα βάθη τού παρελθόντος διαχρονικά μηνύματα τόσο στην εποχή τής εξέγερσης τού Πολυτεχνείου όσο και στο σήμερα. Επίσης, η εντυπωσιακή μαρτυρία και η επί σκηνής μεταστροφή τού οδηγού τού μοιραίου τανκ Σκευοφύλακα απετέλεσε ωραίο και συμβολικό δίδαγμα τής εντυπωσιακής ανθρώπινης δύναμης για αξιακές μεταστροφές.
Εμβόλιμα στην εξέλιξη των γεγονότων εκτίθεντο επιλεγμένα καλλιτεχνικά ερεθίσματα.
Τα έργα τού Ρίτσου, τα λόγια τού Σεφέρη στο BBC, η ψυχή των Ριζίτικων και η θεατρική φλόγα τού «Μεγάλου μας Τσίρκου» αλληλοδιαδέχονταν τις γεμάτες δύναμη μελωδίες των τραγουδιών εκείνων που συνδέθηκαν με την εξέγερση.
Και παρότι τελικά η πύλη έπεσε -ή μάλλον καλύτερα επειδή τελικά η πύλη έπεσε- η νεοελληνική ψυχή στράφηκε- ή μάλλον καλύτερα επέστρεψε- στην κατεύθυνση τής γραμμής τού ελληνικού ορίζοντα. Μιας γραμμής που καταφέρνει με έναν τρόπο μαγικό σε μια στιγμή να μεταστρέφει ανθρώπους απλούς σε ήρωες. Μιας γραμμής που καταφέρνει να ενώνει τη θάλασσα με τον ουρανό, το γήινο με το θεϊκό, καθιστώντας το μοναδικό γαλανόλευκο σημάδι τής καρδιάς μας αιώνιο.
Αυτή τη γραμμή που αποτελεί την οριακή και στιγμιαία μετάβαση, αυτή την ιερή κόψη τού σπαθιού τραγούδησαν περήφανα οι μαθητές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης.
«Σε γνωρίζω από την κόψη», στην ταράτσα τής Νομικής!
«Σε γνωρίζω από την όψη» στο μνημόσυνο τού Γέρου τής Δημοκρατίας και στους 1050 μεγακύκλους!
Σε γνωρίζω μέσα στα μάτια των ηθοποιών και θεατών που παρευρέθησαν στο επετειακό αυτό αφιέρωμα.
Σε γνωρίζω μέσα στον καθρέπτη. Πάντα με υπερηφάνεια και αγάπη...
Το σενάριο και τα κείμενα τής παράστασης εμπνεύστηκε η δασκάλα τού Ε΄2 κ. Ταταράκη Κατερίνα.
Τη διδασκαλία των κειμένων είχαν η δασκάλα τού Ε΄1 κ. Λουκαδάκου Λουκία, η δασκάλα τού Ε΄2 κ. Ταταράκη Κατερίνα και η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Κολτσιδοπούλου Άννα.
Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε η κ. Κολτσιδοπούλου Άννα.
Τα τραγούδια τής χορωδίας και τής ορχήστρας δίδαξε η κ. Μαρίνα Τζούλη, καθηγήτρια Μουσικής τού Β΄ Δημοτικού, στους μαθητές τής Γ΄, Δ΄και Ε΄τάξης.
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια τής προβολής ανέλαβαν η κ. Ταταράκη Κατερίνα και η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Βατουσιανού Ελισάβετ.
Τα σκηνικά τής παράστασης, καθώς και τα ταμπλό με τις ζωγραφιές των μαθητών, επιμελήθηκε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Κοράκη Μαρίνα.
Τη γιορτή, τέλος, τίμησε με την παρουσία του ο σχολικός σύμβουλος τής 49ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Ζεργιώτης, εκπαιδευτικοί, Διευθυντές άλλων Σχολείων τής Φ.Ε., γονείς, φίλοι και συγγενείς των παιδιών.
https://www.arsakeio.gr/gr/ekali/ekali-elementary-a/ta-nea-mas/events-activities/33978-epeteiako-afierwma-sthn-eksegersh-tou-polytexneiou-66#sigProId5332916f13