Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος «Το αλφαβητάρι τού μικρού μηχανικού» που υλοποιούν την εφετινή σχολική χρονιά, τον Μάρτιο τού 2018 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επεξεργάστηκαν με τις δασκάλες τους, κ. Κοσμοπούλου και Αστρινάκη, το βιβλίο «Από τη Γη στη Σελήνη ή το κανόνι τής ειρήνης», μια απόδοση τού ομώνυμου βιβλίου τού Ιούλιου Βερν από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση τής Ίριδας Σαμαρτζή από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Τα παιδιά, αφού γνώρισαν τον δορυφόρο τής Γης, αναρωτήθηκαν για τις μορφές που παίρνει, παρατήρησαν σε βίντεο τον τρόπο κίνησής της γύρω από τη Γη και μελέτησαν το ποίημα τού Γεωργίου Βιζυηνού «Το φεγγαράκι» στη βιβλιοθήκη τού Σχολείου. Ύστερα προχώρησαν στην κατασκευή των δικών τους πυραύλων με ανακυκλώσιμα υλικά και συνέχισαν το ταξίδι τους στο διάστημα γνωρίζαντας τους πλανήτες τού ηλιακού μας συστήματος. Βοηθοί των παιδιών τής Α΄ τάξης στο ταξίδι τους αυτό στάθηκαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, οι οποίοι εκπονούν ένα project με την κ. Μεταξά.
Μικροί και μεγάλοι μαθητές συναντήθηκαν την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών. Οι μαθητές τής Β΄ Λυκείου παρουσίασαν στους μικρούς μαθητές πληροφορίες και βασικά χαρακτηριστικά κάθε πλανήτη και έπειτα τους έδωσαν μπάλες από αφρολέξ, χαρτόνια, πινέλα και χρώματα, ώστε οι μαθητές κάθε τμήματος τής Α΄ τάξης να δημιουργήσει μια μακέτα τού ηλιακού συστήματος. Οι μικροί μαθητές, παρατηρώντας εικόνες των πλανητών σε καρτέλες που είχαν κατασκευάσει οι μεγάλοι μαθητές, επέλεξαν τα κατάλληλα χρώματα για να ζωγραφίσουν κάθε πλανήτη. Μόλις οι πλανήτες τους στέγνωσαν τα παιδιά τής Β΄ Λυκείου επισκέφθηκαν τις τάξεις τής Α΄ Δημοτικού, συζήτησαν για τη φορά των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, τους τοποθέτησαν με σειρά ανάλογα με την απόστασή τους από τον Ήλιο και τους κόλλησαν πάνω σε χαρτόνι μακέτας.
Μικροί και μεγάλοι μαθητές ανανέωσαν τη συνάντησή τους για τον Μάιο, όταν οι μαθητές τής Α΄ Δημοτικού θα επισκεφθούν το «μεγάλο σχολείο» για να κάνουν τη δική τους διαδραστική παρουσίαση με βάση τη μακέτα που κατασκεύασαν μαζί.