Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης είχαν τη χαρά να δεχθούν στο Σχολείο μια διαφορετική καλεσμένη που το όνομά της είναι "Φύση". Συνήθως, την επισκεπτόμαστε εμείς στον χώρο της, κάνοντας εκδρομές και περιπάτους. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 όμως, στην αίθουσα Μουσικοκινητικής, η υψηλή προσκεκλημένη έκανε την εμφάνισή της, προτρέποντας τα παιδιά να βιώσουν, να γνωρίσουν και να προβληματιστούν για τα δικαιώματα των ζώων και για τα σοβαρότατα θέματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η ζωή επάνω στον πλανήτη.
Η επιθυμία, η ιδέα και η προτροπή οργάνωσης άνηκε στα ίδια τα παιδιά, τα οποία ανακάλυψαν και αγκάλιασαν τη δράση. Με την επιστημονική υποστήριξη δύο εξαιρετικών εισηγητών, παρακολούθησαν ένα βιωματικό πρόγραμμα εξοικείωσης με τα ζώα και ευαισθητοποίησης πάνω στο εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων. Γνώρισαν και άκουσαν τις ιστορίες των εξωτικών κατοικίδιων που περιθάλπονται στο Αττικό Πάρκο, όπως τού βασιλικού πύθωνα και τού αφρικανικού πυγμαίου σκαντζόχοιρου, αλλά και τούουνελιού, τής νεροχελώνας και τού ιγκουάνα. Κατά την παρουσίαση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν τα μικρά αυτά ζώα και να συζητήσουν για την κάθε περίπτωση με τους υπεύθυνους.
Επίσης, παρακολούθησαν μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα με τις απαντήσεις ενός ειδικού εκπαιδευτή δελφινιών, σε είκοσι δικά τους ερωτήματα τα οποία είχαν αποστείλει νωρίτερα.
«Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλον, τότε σίγουρα είναι ο τρόπος τής φύσης» (Αριστοτέλης). Η επίσκεψή της στο Σχολείο έγινε αφορμή για δασκάλους και μαθητές να θυμηθούν ένα όμορφο και φωτεινό μέρος τού ίδιου τού εαυτού τους.
«I only went out for a walk,
and finally concluded to stay out till sundown,
for going out, I found, was really going in»

Τζων Μούιρ
(«Βγήκα για μια βόλτα
και τελικά κατέληξα να μείνω έξω μέχρι το ηλιοβασίλεμα,
γιατί βγαίνοντας κατάλαβα ότι στην πραγματικότητα έμπαινα»
)