Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 η ελληνική σημαία κυμάτισε περήφανα στον ιστό των Αρσακείων- Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης.
Σε εκείνη αφιέρωσαν οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης την εορταστική παράσταση που παρουσίασαν για την επέτειο τού μεγάλου «Όχι».
Σε εκείνη, οι εννιά λωρίδες τής οποίας συμβολίζουν τα εννέα γράμματα τής λέξης «Ελευθερία», αναφώνησαν με όλη τη δύναμη τής ψυχής τους οι νέοι αυτοί Έλληνες, κάνοντας την εθνική ελπίδα και υπερηφάνεια των δασκάλων και των γονιών τους να αναγεννηθεί.
«Δόξα αθάνατη στολίζει κάθε θεία σου πτυχή» ήταν ο εύστοχος τίτλος τής παράστασης που πρωτοτύπησε, επιχειρώντας να τοποθετήσει το ιερό μας σύμβολο μέσα στο πολύπλευρο πρίσμα τής ιστορίας.
Διαδοχικά, μέσα από μια παραστατική αναδρομή αντοχής και επιβίωσης, το κοντάρι τής σημαίας, αφού κρατήθηκε ψηλά από τα χέρια τής κυράς τής Ρω, των αγωνιστών τού μετώπου, των γενναίων παιδιών τής κατοχής, αλλά και των ηρωικών Σάντα και Γλέζου, τελικά κατέληξε στα χέρια των σημερινών μαθητών, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με το παρόν και το μέλλον.
Η καταληκτική διαδικασία, αλλά και ολόκληρη η συντονισμένη πορεία προετοιμασίας τής παράστασης αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό παιδαγωγικό υπόδειγμα τού ιδιαίτερου και υψηλού οφέλους που αποκομίζουν οι μαθητές από τις σχολικές γιορτές.
Τα παιδιά τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου, στους ρόλους των ηρώων, ένιωσαν το ιστορικό βάρος και χρέος, μέσα από τη δύναμη τού θεάτρου.
Υποστήριξαν τον Λόγο, δουλεύοντας με επιμονή και συνέπεια την τεχνική: την άρθρωση και την εκφορά του.
Υπηρέτησαν τον Λόγο, αξιοποιώντας με ευθύτητα και αμεσότητα την τέχνη: μιλώντας, τραγουδώντας και τελικά πείθοντας πως και τότε και σήμερα και πάντα «Δόξα αθάνατη στολίζει κάθε θεία της πτυχή»...

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Σωτήρης Γκλαβάς, η Επόπτρια των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η Υπεύθυνη Σχεδιασμού 5ου ΠΕΚΕΣ, η Αναπληρώτρια Επόπτρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι  Συντονίστριες Μαθημάτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο πρώην Επόπτης των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο σχολικός σύμβουλος τής πρώην 49ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής και Διευθυντές άλλων σχολείων τής Φ.Ε., εκπαιδευτικοί,γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών.

Το σενάριο και τα κείμενα τής παράστασης επιμελήθηκαν η δασκάλες κ. Λ. Πανούση (Β’ 1 τμήμα),  Ν. Παπαφιτσώρου (Στ’ 2 τμήμα), Κ. Ταταράκη (Στ’1 τμήμα) και η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Ά. Κολτσιδοπούλου.
Τη διδασκαλία των κειμένων ανέλαβαν οι δασκάλες κ. Κ. Ταταράκη και Ν. Παπαφιτσώρου και η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Ά. Κολτσιδοπούλου, η οποία επιμελήθηκε και τη σκηνοθεσία τής παράστασης.
Τα τραγούδια τής χορωδίας και τής ορχήστρας δίδαξε η καθηγήτρια Μουσικής τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κ. Κ. Λασκαρίδου, στους μαθητές τής Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης.
Τη διδασκαλία τού κινητικού μέρους τής 4ης σκηνής ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Η. Πάζα
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια τής προβολής ανέλαβαν οι κ. Ά. Κολτσιδοπούλου, Ν. Παπαφιτσώρου και η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Ε. Βατουσιανού.

Τα σκηνικά τής παράστασης, καθώς και τα ταμπλό με τις ζωγραφιές των μαθητών επιμελήθηκαν οι καθηγητές Καλλιτεχνικών κ. Μ. Κοράκη και Β. Θεοδωρίδης.
Την πρόσκληση και το πρόγραμμα τής γιορτής επιμελήθηκε η κ. Κ. Ταταράκη.